
Politică
Cenzură sau teamă de propriul curaj?
hedwigskathedrale-22-5-10-dsci0008.jpg

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
În urmă cu trei ani, în 2010, presa din Germania a dezvăluit detalii despre abuzurile sexuale pe care le-au avut de suportat mai mulţi elevi ai unui colegiu iezuit din Berlin. În urma dezvăluirilor, Biserica romano-catolică a anunţat că victimele abuzurilor din internatul Colegiului Sfîntului Canisius, cît şi victimele unor abuzuri similare vor primi cîte 5000 de euro despăgubiri.
În urma acestui imens scandal care a contribuit şi la demisia episcopului catolic, Walter Mixa, din Augsburg, acuzat de violenţe contra unor elevi, biserica a anunţat înfiinţarea unei comisii independente care va cerceta acuzaţiile. Au urma numeroşi alţi clerici obligaţi să demisioneze.
O comisie de experţi ai Institutului de criminalistică din Saxonia Inferioară, sub direcţia lui Christian Pfeiffer, a fost însărcinată, în cele din urmă, să se ocupe de această problemă.
Biserica a promis comisiei că îi va pune la dispoziţie toate materialele interne necesare elucidării cazurilor de abuzuri sexuale, inclusiv fişele personale ale unor preoţi. Colaborarea între Institutul de criminalistică şi Biserică a fost reglementată printr-un acord bilateral în anul 2011. Biserica a anunţat acum că acordul a fost anulat.
Într-un interviu difuzat de radiodifuziunea germană, Directorul institutului, Pfeiffer, a dezvăluit că episcopii catolici au încercat să cenzureze activitatea comisiei de cercetare, ceea ce face imposibilă o elucidare ştiinţifică şi obiectivă a chestiunii. La întrebarea dacă Pfeiffer consideră acest amestec al bisericii în munca experţilor drept încercare de cenzură, el a răspuns afirmativ.
„Ne-au cerut să le prezentăm toate textele pentru a fi aprobate […], de asemenea ne-au dat de înţeles că, în acest caz, ei au dreptul de a ne interzice publicarea textelor.“
“Acest amestec se află în contradicţie cu toate principiile muncii ştiinţifice”, a mai precizat Pfeiffer. Totodată, el a mai spus că există indicii că în cîteva dieceze (adică eparhii catolice) ar fi fost distruse documente.
Secretarul conferinţei episcopilor catolici, Hans Langendörfer, a respins aceste aserţiuni într-o declaraţie reprodusă în ziarul "Süddeutsche Zeitung".
Episcopul Stephan Ackermann, care se ocupă în cadrul Bisericii de problema abuzurilor sexuale, a declarat într-un interviu difuzat de „Deutschlandradio Kultur“ , că episcopii şi-au pierdut încrederea în comisia de cercetare, deoarece aceasta nu a ţinut cont de înţelegerile încheiate.
Biserica nu a încercat să-şi impună controlul asupra comisiei, a subliniat acelaşi episcop, ci a urmărit doar respectarea înţelegerilor privitoare la modul de publicare a rezultatelor de cercetare.
În pofida acestui eşec, pe care unii comentatori îl califică drept un indiciu că biserica acum se teme de propriul curaj semnalat în urmă cu 2 ani visà-vis de reconsiderarea critică a propriului trecut, autorităţile catolice au anunţat că cercetarea va continua. Nu s-a precizat care va fi instituţia ce se va ocupa de continuarea muncii întrerupte acum.
Institutul din Saxonia Inferioară a anunţat, de asemenea, că-şi va continua în mod independent munca şi va da publicităţii un studiu. Directorul institului, Pfeiffer, a lansat un apel către eventuale victime, cerîndu-le să furnizeze experţilor informaţii. Le-a garantat respectarea dreptului la anonimitate.