Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cenzură sau teamă de propriul curaj?

hedwigskathedrale-22-5-10-dsci0008.jpg

Catedrala catolica Sf. Hedwiga din Berlin (Foto: William Totok)

Biserica catolică a stopat proiectul de cercetare al comisiei care se ocupa de abuzurile sexuale ale clericilor din 1945 pînă astăzi. Directorul Institutului de criminalistică, care se ocupă de acest caz, a vorbit despre o încercare de îngrădire a activităţii ştiinţifice din partea bisericii. Reprezentanţi ai bisericii au respins aceste acuzaţii, vorbind despre încălcarea unor înţelegeri din partea comisiei însărcinate să cerceteze abuzurile sexuale.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

În urmă cu trei ani, în 2010, presa din Germania a dezvăluit detalii despre abuzurile sexuale pe care le-au avut de suportat mai mulţi elevi ai unui colegiu iezuit din Berlin. În urma dezvăluirilor, Biserica romano-catolică a anunţat că victimele abuzurilor din internatul Colegiului Sfîntului Canisius, cît şi victimele unor abuzuri similare vor primi cîte 5000 de euro despăgubiri.

În urma acestui imens scandal care a contribuit şi la demisia episcopului catolic, Walter Mixa, din Augsburg, acuzat de violenţe contra unor elevi, biserica a anunţat înfiinţarea unei comisii independente care va cerceta acuzaţiile. Au urma numeroşi alţi clerici obligaţi să demisioneze.

O comisie de experţi ai Institutului de criminalistică din Saxonia Inferioară, sub direcţia lui Christian Pfeiffer, a fost însărcinată, în cele din urmă, să se ocupe de această problemă.

Biserica a promis comisiei că îi va pune la dispoziţie toate materialele interne necesare elucidării cazurilor de abuzuri sexuale, inclusiv fişele personale ale unor preoţi. Colaborarea între Institutul de criminalistică şi Biserică a fost reglementată printr-un acord bilateral în anul 2011. Biserica a anunţat acum că acordul a fost anulat.

Într-un interviu difuzat de radiodifuziunea germană, Directorul institutului, Pfeiffer, a dezvăluit că episcopii catolici au încercat să cenzureze activitatea comisiei de cercetare, ceea ce face imposibilă o elucidare ştiinţifică şi obiectivă a chestiunii. La întrebarea dacă Pfeiffer consideră acest amestec al bisericii în munca experţilor drept încercare de cenzură, el a răspuns afirmativ.

„Ne-au cerut să le prezentăm toate textele pentru a fi aprobate […], de asemenea ne-au dat de înţeles că, în acest caz, ei au dreptul de a ne interzice publicarea textelor.“

“Acest amestec se află în contradicţie cu toate principiile muncii ştiinţifice”, a mai precizat Pfeiffer. Totodată, el a mai spus că există indicii că în cîteva dieceze (adică eparhii catolice) ar fi fost distruse documente.

Secretarul conferinţei episcopilor catolici, Hans Langendörfer, a respins aceste aserţiuni într-o declaraţie reprodusă în ziarul "Süddeutsche Zeitung".

Episcopul Stephan Ackermann, care se ocupă în cadrul Bisericii de problema abuzurilor sexuale, a declarat într-un interviu difuzat de „Deutschlandradio Kultur“ , că episcopii şi-au pierdut încrederea în comisia de cercetare, deoarece aceasta nu a ţinut cont de înţelegerile încheiate.

Biserica nu a încercat să-şi impună controlul asupra comisiei, a subliniat acelaşi episcop, ci a urmărit doar respectarea înţelegerilor privitoare la modul de publicare a rezultatelor de cercetare.

În pofida acestui eşec, pe care unii comentatori îl califică drept un indiciu că biserica acum se teme de propriul curaj semnalat în urmă cu 2 ani visà-vis de reconsiderarea critică a propriului trecut, autorităţile catolice au anunţat că cercetarea va continua. Nu s-a precizat care va fi instituţia ce se va ocupa de continuarea muncii întrerupte acum.

Institutul din Saxonia Inferioară a anunţat, de asemenea, că-şi va continua în mod independent munca şi va da publicităţii un studiu. Directorul institului, Pfeiffer, a lansat un apel către eventuale victime, cerîndu-le să furnizeze experţilor informaţii. Le-a garantat respectarea dreptului la anonimitate.