Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mario Monti critică forţele de stânga şi promite reducerea impozitelor

In Italia, premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, susţine că este de partea poporului şi că cei de stânga, "care sufocă dezvoltarea", au determinat majorarea taxelor. Premierul demisionar asigură totuşi că taxele vor scădea pe viitor. Declaratiile vin cu aproximativ sase saptamani inainte de alegerile legislative, alegeri care se desfasoara intr-o perioada în care rata şomajului în randul tinerilor (15-24 ani) din Peninsula este de peste 37%, iar peste 60.000 de tineri pleaca anual din Italia in strainatate pentru a gasi un loc de munca mai bun.

Potrivit lui Mario Monti, urgenţa financiarã din Peninsulă s-a încheiat, dar nu şi cea economicã. Pentru a depăşi aceste urgenţe foarte grave, „reformatorii trebuie sã se mobilizeze'”, consideră Monti, referindu-se la apropiatele alegeri legislative din februarie 2013.

Pentru prima dată şi contrar a ceea ce face în prezent, Mario Monti a promis cã va reduce impozitele, aceasta deoarece este de partea poporului.. În acest context, profesorul de economie a explicat că de fapt a fost „constrâns” sã mãreascã taxele”'întrucât unii iresponsabili au provocat situaţia financiarã” pe care a gãsit-o când a ajuns în fruntea executivului, adica in noiembrie 2011. Într-un mod delicat Monti l-a atacat pe predecesorul său, Silvio Berlusconi şi critică forţele de stânga.

La alegerile legislative din 24 şi 25 februarie, Mario Monti este susţinut de o coaliţie de centru. Atât el, cât si rivalul sãu, Silvio Berlusconi, au intrat – neoficial in campanie, acceptand sa dea interviuri la toate posturile de televiziune. Daca in cazul lui Monti, se promoveaza imaginea unui politician onest, Berlusconi apare insa si in alte contexte: ba cu cele patru procese ale sale, ba cu noua sa logodnica - prezentatoarea TV Francesca Pascale, in varsta de 27 de ani, ba – mai nou – ca victima a divortului cu sotia sa, Veronica Lario. Careia trebuie sa i plateasca 36 de milioane de euro pe an.

Tribunalul din Milano a decis ca Veronica Lario să primească aproximativ trei milioane de euro pe lună (100.000 de euro pe zi), cuantumul indemnizaţiei ridicându-se la 36 de milioane de euro pe an, iar Silvio Berlusconi va păstra întregul patrimoniu imobiliar.

Iniţial, Veronica ceruse o indemnizaţie de 43 de milioane de euro pe an din partea lui Silvio Berlusconi, iar avocaţii acestuia propuseseră 3,6 milioane de euro.

Berlusconi insa nu poate sa se planga. A ramas cu toate casele, inclusiv cu locuinta de la Arcore –monza langa Milano, care valoreaza 78 de milioane de euro.