Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit important pentru soarta Republicii Centrafricane

summit_important_pentru_soarta_republicii_centrafricane.jpg

Preşedintele interimar din Republica Centrafricană, Michel Djotodia (Foto: Reuters/Andreea Câmpeanu)

Preşedintele interimar din Republica Centrafricană, Michel Djotodia, îşi va prezenta joi demisia, sub presiunea colegilor săi africani, reuniţi în summit la N'Djamena, capitala Ciadului, afirmă surse neoficiale de la Paris. "Soarta sa, viitorul său rol va fi discutat, evocat la reuniunea Comunităţii economice a statelor Africii centrale", a confirmat Ministerul francez de Externe.

La N'Djamena se reunesc cele zece ţări membre ale Comunităţii economice a statelor din Africa centrală. Ordinea de zi nu a fost făcută public, dar se ştie că şedinţa a fost convocată de şeful statului Ciad, Idriss Déby Itno, preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, după vizita efectuată acolo zilele trecute de ministrul francez al Apărării.

Franţa, care a trimis de o lună trupe militare în Republica Centrafricană, pentru a se interpune între comunităţile creştine şi musulmane, cere tot mai insistent ca statele africane să se implice mai mult în această gravă criză ce s-a soldat cu ciocniri interreligioase extrem de violente.

Forţa africană MISCA numără deja patru mii de soldaţi, dar este insuficientă, consideră Parisul, care deplânge faptul că nicio perspectivă politică durabilă nu se arată la Bangui, capitala Republicii Centrafricane.

Violenţele au provocat deplasări masive de populaţii şi deci şi o criză umanitară majoră. În acest context, la summit-ul de la N'Djamena, soarta, mai exact viitorul preşedintelui interimar centrafrican, Michel Djotodia, figurează, neoficial bineînţeles, cap de listă în meniul discuţiilor. Reamintim că Djotodia a ajuns la putere în urma unui puci anul trecut în martie, dar de atunci a pierdut treptat controlul miliţiilor sale musulmane, lucru care a declanşat criza actuală cu combatanţii creştini.