Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adjuncta lui John Kerry, la Bucureşti, într-un context tensionat

Vizită importantă a unui oficial american vineri şi sâmbătă la Bucureşti. Adjunctul secretarului de Stat, Victoria Nuland face o vizită în România, în cadrul unui turneu european mai amplu, ce include între altele Germania, Lituania şi Franţa.

Vizita Victoriei Nuland are loc într-un moment tensionat în relaţiile româno-americane. Asta după ce premierul Victor Ponta s-a arătat deranjat de unele remarci ale ambasadei americane la Bucureşti, spre finalul anului trecut.

Totul în contextul în care deputaţii au adus anumite modificări Codului Penal, care au stârnit o adevărată furtună în rândul misiunilor diplomatice din România.

Ambasada americană spunea atunci într-un comunicat că amendamentele respective "ar reprezenta un pas înapoi pentru România". În plus, susţinea instituţia, modificarea Codului Penal "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".

Subsecretarul de Stat, Victoria Nuland are programate întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean. Nu însă şi cu premierul Victor Ponta. Acesta avea deja agenda făcută de mult timp, iar programul nu a putut fi schimbat, a explicat Titus Corlăţean.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a întâlnit joi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi cu liderii Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit ambasadei SUA, care nu a oferit detalii referitoare la scopul întâlnirii.

Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, a declarat pentru Ziare.com că România nu este o colonie şi că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care Victoria Nuland o face în România.