Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renate Weber: Nu înţeleg nervozitatea lui Frunda faţă de SUA, vizitele între parteneri sunt fireşti

Contactele mai apropiate între parteneri sunt binevenite. Iată ce spune la RFI europarlamentarul liberal, Renate Weber despre vizita pe care o efectuează la Bucureşti subsecretarul american de Stat, Victoria Nuland. Weber precizează că nu înţelege "enervarea" consilierului premierului, Gyorgy Frunda, care spunea pentru Ziare.com că "România nu este o colonie".

Renate Weber nu e de acord cu afirmaţiile lui Gyorgy Frunda: "Sinceră să fiu, nu am înţeles declaraţia domnului Frunda, în condiţiile în care nu este o vizită, este un turneu european pe care-l face. Şi atunci de unde această enervare, nervozitate, la domnul Frunda, altfel un tip foarte-foarte calm şi raţional şi care cunoaşte foarte bine tocmai relaţiile diplomatice, dacă se gândeşte numai domnia sa de câte ori a fost raportor din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei când era acolo. Nu, sincer, n-am înţeles nervozitatea. Mie mi se pare că între parteneri este firesc să existe schimburi de informaţii şi o vizită este în acest sens".

Gyorgy Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, a declarat pentru Ziare.com că România nu este o colonie şi că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care secretarul de Stat adjunct american, Victoria Nuland, o face vineri şi sâmbătă în România.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a întâlnit joi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi cu liderii Consiliului Superior al Magistraturii. Cazanciuc a declarat pentru Mediafax că întâlnirea face parte dintr-o serie de contacte programate a avea loc în mod obişnuit la începutul anului cu reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Renate Weber crede că astfel de contacte sunt fireşti: "Nu mă surprinde că după ce există o nouă conducere la Consiliul Superior al Magistraturii, toată lumea diplomatică din Statele Unite, din statele membre ale Uniunii Europene doreşte să aibă întâlniri cu această nouă conducere. Asta chiar mi se pare firesc, e ceva ce se practică, s-a şi practicat în ultimii ani. Contactele acestea mai apropiate, cunoaşterea sunt lucruri care cred că sunt binevenite".

 
Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre vizita Victoriei Nuland la Bucureşti