Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Weber: Pare mai logic ca PNL şi PSD să meargă separat la europarlamentare, dar nu exclud o listă comună

Participarea PSD şi PNL pe liste separate la alegerile europarlamentare din acest an pare mai logică la prima vedere, declară la RFI eurodeputatul liberal, Renate Weber. Ea precizează însă că există discuţii similare şi în alte ţări.

Renate Weber crede că "decizia va trebui să fie luată de către fiecare partid politic, dar sigur şi pe baza unor discuţii care trebuie să aibă loc mai formal decât cele de până acum (...). Având în vedere că aparţinem unor familii politice diferite în PE, la o primă vedere pare mai logic ca fiecare partid să meargă pe liste separate. Dar mă uit la exemplele pe care le văd acum în jurul meu, la colegii din alte ţări şi vreau să vă spun că inclusiv în alte ţări astfel de discuţii au loc. În unele au şi luat decizia, de exemplu, să se meargă pe o listă comună şi din lista aceea comună au şi stabilit deja că un număr o să vină la ALDE, alt număr o să meargă la socialiştii europeni. Deci ambele formule sunt discutate şi practicate nu numai în România, ci şi în alte ţări".

Întrebată dacă ar prefera liste separate sau una comună pentru alegerile europarlamentare, Renate Weber a răspuns: "Eu până acum am gândit tot timpul că într-adevăr, a merge pe liste separate pare o formulă mai potrivită din punctul de vedere al apartenenţei la familiile politice europene. Dar nu este decât o chestiune de suprafaţă. Sunt mult mai multe alte aspecte care cred că trebuie luate în calcul atunci când se ia o astfel de decizie".

 

Ce spun alţi liberali?

 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi că PNL ar trebui să aibă "maturitatea" de a participa pe liste proprii la alegerile europarlamentare din acest an, menţinând USL, dar nu se opune unei alte formule care ar putea fi discutată.

De partea lui, senatorul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că din punct de vedere al menţinerii coeziunii USL, listele comune ale PSD şi PNL la alegerile pentru Parlamentul European ar fi mult mai utile decât candidatura separată.

Ministrul liberal de Interne, Radu Stroe, a precizat că susţine ideea listelor comune PNL-PSD pentru alegerile europarlamentare.

Renate Weber, intervievată de Cosmin Ruscior, despre alegerile europarlamentare pe liste comune sau separate