Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orientul Mijlociu, in pragul unei crize umanitare de proporţii

refugiati.jpg

Orientul Mijlociu, in pragul unei crize umanitare de proporţii

Orientul Mijlociu este in pragul unei crize umanitare de proportii din cauza conflictului din Siria. 600.000 de oameni s-au refugiat din tara devastata de razboi civil din martie 2011 incoace, afirma un raport al International Rescue Committee (IRC).

Organizația cere intervenția comunităţii internaționale și afirmă că violurile și violenta sexuală au atins cote “oribile” în acest conflict. Alte două milioane de persoane s-au refugiat în interiorul Siriei din cauza violențelor, jumătate din acestea având nevoie urgentă de asistență umanitară. Organizația Națiunilor Unite (ONU) estimează că circa 60.000 de persoane şi-au pierdut viața în războiul civil până în prezent.

IRC afirmă în raportul său că principala cauză numită de refugiați este violul, comis deseori în fața întregii familii. Grupul critică lipsa cu desăvârșire a asistenței medicale și psihologice pentru supraviețuitori. Ajutorul internațional este “drastic de insuficient” în condițiile în care regiunea a fost lovită în ultimele zile și de furtuni de zăpadă și temperaturi scăzute la un nivel record al ultimilor 20 de ani. Astfel, condițiile pentru refugiați sunt și mai grele.

Săptămâna trecută, ONU a atras atenția că peste un milion de sirieni suferă de foame în condițiile în care luptele continue și interdicția de a utiliza portul Tartus pentru transporturi de ajutoare îngreunează activitatea agenției World Food Program.

Rusia a declarat, duminică, că îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad nu figurează în acordurile internaţionale şi a apreciat că este "imposibil de pus în aplicare", relatează AFP.