Franţa a oprit înaintarea jihadiştilor din Mali

mali.jpg

Franţa a oprit înaintarea jihadiştilor din Mali. REUTERS/ECPAD

Război între Franţa şi forţele islamiste din fosta sa colonie, Mali. Cele două zile de raiduri aeriene franceze asupra jihadiştilior ce au preluat controlul în nordul statului par însă să dea rezultate.

Islamiştii bat în retragere. În acelaşi timp însă, apare pericolul atentatelor. Mişcarea pentru unicitate şi jihad din Africa de Vest a ameninţat astăzi că “va lovi în inima Franţei”. Ministrul de Interne francez recunoaşte că situaţia din Mali “poate incita oameni sau grupări să comită atentate, şi în Franţa, şi în străinătate”.

Operaţiunea era prevăzută de mai multe luni. Scopul: curăţarea nordului acestui stat african de jihadişti şi antrenarea forţelor de securitate maliene. Operaţiunea a fost amânată de mai multe ori, însă, vineri, dat fiind că grupările armate islamiste înaintau spre sudul Mali, armata franceză a intervenit. Dacă nu ar fi acţionat atunci, exista riscul ca jihadiştii să preia controlul asupra capitalei Bamako, a explicat guvernul de la Paris.

Au fost bombardate poziţiile pe care aceştia le deţineau de nouă luni în nordul ţării, în special la Gao şi Kidal, relatează “Le Monde”. În cele două zile de raiduri, au fost ucişi peste 100 de jihadişti. Au murit însă şi 11 civili, printre care trei copii. Iar forţele guvernamentale au suferit şi ele pierderi: circa 10 soldaţi malieni şi-au pierdut viaţa, precum şi un pilot francez de elicopter.

Raidurile franceze au oprit însă înaintarea grupărilor înarmate. Forţele guvernamentale maliene au reuşit să preia controlul asupra oraşului Konna, din centrul ţării. De teama unor noi atacuri, islamiştii au părăsit inclusiv oraşul istoric Timbuktu, potrivit BBC.
Şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a precizat însă că operaţiunea va dura mai multe săptămâni. Administraţia de la Paris a cerut reunirea de urgenţă, astăzi, a Consiliului de Securitate al ONU pentru a-şi informa partenerii despre intervenţie şi pentru a stabili care vor fi urmările.

E vorba, printre altele, de formarea unei coaliţii africane care să ajute guvernul din Mali. Nigeria va trimite circa 600 de soldaţi, Senegal, Burkina Faso şi Togo – câte 500, iar Benin – alţi 300 de militari. Ministrul de Externe francez a anunţat că va primi sprijin logistic şi din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi a Danemarcei. Ar putea exista însă şi riposte din partea grupărilor teroriste. Grupările islamiste din Africa de Vest, care au capturat câţiva cetăţeni francezi, au ameninţat că îi vor ucide şi că vor lovi ţinte franceze din Hexagon şi din Africa. Franţa a ridicat nivelul de alertă teroristă.

Evenimentele din Mali pot fi urmărite în direct aici.