Marea Britanie se implică alături de Franța în conflictul din Mali

mirage.jpg

Marea Britanie se implică alături de Franța în conflictul din Mali

Guvernul britanic a avertizat împotriva transformării Mali într-o bază teroristă, declarându-și  preocuparea față de situația din acest stat african.Între timp, în Franța au sosit două avioane militare de transport care vor sprijini logistic acțiunea militară franceză împotriva fundamentaliștilor islamiști care amenință guvernul de la Bamako.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Cele două avioane militare britanice C17 se află pe baza militară de la Evreux, la circa 100 km vest de Paris unde încarcă tehnică militară pentru a fi transportată în capitala maliană.

Premierul britanic David Cameron, care a luat decizia trimiterii celor două avioane după consultări cu președintele Francois Hollande, a dat asigurări că în Mali nu vor fi trimise trupe combatante, hotărâre repetată de doi alți miniștri în fața Camerei Comunelor, a parlamentului de la Londra.

Va fi trimis doar un mic contingent la Bamako pentru a ajuta la descărcarea și apărarea avioanelor.

Surse apropiate de armata britanică, citate de cotidianul The Times, susțin însă că Marea Britanie este pregătită să trimită drone și avioane de spionaj în Mali.

În orice caz, axa militară Paris – Londra se reface, la doi ani după intervenția militară a aviației celor două țări, determinantă în răsturnarea regimului Gaddafi în Libia de către revoluționari.

Legătura între Libia și Mali este directă, cantități importante de arme și muniții ale regimului Gaddafi au ajuns în Mali pe mâna rebelilor anti-guvernamentali, afiliați rețelei fundamentalist-islamiste internaționale, Al-Qaeda.

Uniunea Europeană se pregătește să trimită un contingent militar în Mali pentru instruirea armatei guvernamentale.

Din acel contingent urmează să facă parte și militari britanici. Marți, la Londra, se reunește Consiliul Național de Securitate pentru a discuta trimiterea contingentului în Mali.

Urmează ca propunerea de trimitere să fie supusă votului Camerei Comunelor. La ora actuală, implicarea militară limitată a Marii Britanii în conflictul din Mali nu a generat prea multe dezbateri publice, oricum mult mai puține decât în cazul Libiei în 2011.

Este însă prematur pentru a trage concluzii, mai ales dacă situația militară a trupelor guvernamentale și a aliaților lor francezi începe să se clatine. Atragerea Marii Britanii într-un conflict sângeros în Africa sahariană are puține șanse de a fi o cauză populară, după cele din Afganistan, Irak sau Libia.