Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corina Creţu îl apără pe premierul Ponta: Nu a greşit criticându-l pe Brok; Schulz a devenit foarte pacifist în ultima vreme

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a devenit "foarte pacifist şi tolerant" în ultima vreme, pentru că are nevoie de sprijinul PPE să ajungă şef al Comisiei Europene. O spune la RFI europarlamentarul PSD, Corina Creţu, după ce socialistul Schulz a afirmat luni că declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE, Elmar Brok sunt reprobabile.

Corina Creţu spune că "dacă vorbeşti la începutul secolului 21 despre amprentări şi deportări, sigur că gândul nu poate să te ducă decât la acea perioadă despre care vorbea şi domnul Ponta. Deci nu cred că domnul Ponta a greşit criticând acest demers al domnului Brok, care dacă ar fi aplicabil, ar deschide uşa unor abuzuri imense. Cred că este inacceptabil ca preşedintele Comisiei de politică externă din Parlamentul European să vorbească despre amprentări şi deportări".

Europarlamentarul PSD crede că Martin Schulz se află într-o situaţie sensibilă: "Sigur că acum domnul Schulz se află într-o situaţie destul de sensibilă, pentru că dânsul are nevoie şi de sprijinul CDU pentru nominalizarea sa ca preşedinte al Comisiei Europene, ceea ce noi bineînţeles îl sprijinim şi a devenit foarte pacifist în ultima perioadă, mai ales după ce SPD-ul a intrat în alianţă cu CDU".

 

Critici pentru Opoziţie

 

Corina Creţu îl critică pe europarlamentarul Cristian Preda, pentru reacţia acestuia: "Am văzut că primul lucru pe care l-a făcut ieri domnul Preda a fost să intoxice opinia publică şi să facă din ţânţar armăsar (...). E clar că ne aflăm într-o perioadă în care se doreşte inflamarea spiritelor, să se arate că noi suntem criticaţi şi aşa mai departe".

Creţu declară că "din partea domnului Schulz a fost o acţiune de solidaritate cu colegul său din PE, pentru că în general, dânsul a devenit foarte tolerant, dar eu cred că ceea ce a spus domnul Brok nu trebuie tolerat".

 

Ce a spus Schulz despre Ponta?

 

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat luni, în deschiderea sesiunii PE, că declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE, Elmar Brok sunt reprobabile şi că va avea o discuţie cu şeful Guvernului de la Bucureşti pe acest subiect.

Europarlamentarul Cristian Preda a scris pe Twitter că preşedintele PE a declarat că este inacceptabil că premierul Victor Ponta l-a tratat pe Elmar Brok drept nazist.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat recent că imigranţii care vin în Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimişi rapid în ţările de origine şi chiar amprentaţi.

În replică, premierul Victor Ponta a spus pe 6 ianuarie că Brok este "demagog, iresponsabil şi populist" şi că are o gândire "nazistă, fascistă", la fel ca eurodeputatul PDL, Monica Macovei.

 
Corina Creţu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre criticile lui Martin Schulz la adresa lui Victor Ponta, în scandalul Brok