Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: USL dovedeşte dispreţ faţă de cetăţenii chemaţi la referendum în necunoştinţă de cauză

cristian_diaconescu_usl_dovedeste_dispret_fata_cetatenii_chemati_referendum_necunostinta_cauza.jpg

Referendum constituţional, simultan cu alegerile europarlamentare, în luna mai.

Comasarea referendumului constituţional cu alegerile europene este "o decizie pur politicianistă", spune la RFI consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu. El crede că actuala guvernare trebuie să dea dovadă de "minimă decenţă" faţă de cetăţenii chemaţi la referendum, pentru ca aceştia să se exprime în cunoştinţă de cauză în privinţa modificării Constituţiei.

Cristian Diaconescu apreciază că "ar trebui să ştim despre ce proiect de Constituţie este vorba. Deocamdată nu ştim dacă actuala Constituţie ar urma să fie modificată sau este vorba de un nou proiect de Constituţie, pentru ca cetăţenii care s-ar prezenta la referendum să voteze în cunoştinţă de cauză. Pe de altă parte, nu ştim în acest moment dacă structurile interne şi internaţionale chemate să se pronunţe în legătură cu actul constituţional îl pot aviza sau nu favorabil. E vorba de Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia pentru democraţie prin drept. Deci pe scurt, văd o decizie pur politicianistă, care vizează de fapt aspecte care ţin de modul în care se vor desemna structurile administrative ale ţării şi mă refer aici la primul-ministru, care încearcă să-şi securizeze poziţia, în condiţiile în care va rămâne probabil preşedintele celui mai mare partid din România, restul aspectelor probabil nefiind foarte interesante pentru cei care au promovat această idee".

Întrebat dacă în opinia sa, Guvernul ar trebui să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, Cristian Diaconescu a răspuns: "În mod decent şi normal, cei care elaborează Constituţia ţin seama de aceste recomandări. Deci momentul în care se vor primi aceste recomandări şi felul în care cei care elaborează Constituţia la Bucureşti le vor pune în aplicare este de asemenea extrem de important. Repet, este o chestiune de minimă decenţă faţă de cetăţenii care sunt solicitaţi să vină la referendum ca aceştia să se exprime în cunoştinţă de cauză. Altfel, mi se pare chiar un gest de dispreţ".

"Este o problemă de atitudine a celor care au iniţiat acest proces şi după părerea mea, este o formă de dispreţ, pe care sincer să fiu nu o înţeleg", spune Diaconescu.

USL a decis ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să aibă loc în două zile, concomitent cu alegerile europene, în luna mai.

 
Cristian Diaconescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre referendumul constituţional simultan cu alegerile europarlamentare