Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Traian Băsescu acuză "agresiuni" ale unor parteneri europeni

traian_basescu_acuza_agresiuni_ale_unor_parteneri_europeni.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

"Realitatea de fapt trebuie să devină realitatea de drept, stabilită prin tratate", declară preşedintele Traian Băsescu, referindu-se la măsuri impuse după ridicarea restricţiilor pe piaţa europeană a muncii şi la condiţionalităţile pentru Schengen. Şeful statului a participat miercuri la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.

Preşedintele Traian Băsescu spune că "cetăţenii români devin victime ale abordărilor naţionaliste".

"Suntem în mod particular îngrijoraţi de modul în care a fost şi este gândită întâmpinarea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii", precizează şeful statului în faţa diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti.

Traian Băsescu avertizează că se fac diferenţieri între cetăţenii europeni, prin faptul că unele state europene au imaginat măsuri de protecţie a sistemelor de ajutoare sociale: "Asemenea măsuri reflectă o întoarcere către naţionalism, ceea ce poate fi îngrijorător pentru UE".

Pe de altă parte, preşedintele spune că "împiedicarea" aderării la Schengen începe să fie percepută drept o disponibilitate a unor state membre de a interpreta diferenţiat prevederile din tratatele europene: "România a acceptat un timp condiţionalităţile, dar este timpul să ne apropiem de un capăt, pentru că la fel ca liberalizarea pieţei muncii la nivelul UE şi accesul în Spaţiul Schengen este un element puternic de integrare în UE".