Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cioloş: O politică funciară bazată pe discriminare etnică ar fi profund neeuropeană

ciolos_politica_funciara_bazata_discriminare_etnica_profund_neeuropeana.jpg

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a reacţionat după zvonurile că Ungaria ar intenţiona să cumpere terenuri agricole în Transilvania. Dezvoltarea unei politici funciare bazate pe discriminare etnică este profund neeuropeană şi aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat, declară Cioloş.

Dacian Cioloş crede că "este puţin probabil ca Ungaria să materializeze în plan legislativ şi cu atât mai mult în practică intenţia declarată de un funcţionar de rang inferior de la Ambasada ungară de la Bucureşti".

"Înţeleg că Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat că a fost vorba doar de o discuţie şi nu de o intenţie propriu-zisă a statului ungar", arată comisarul european pentru Agricultură, într-o declaraţie de presă.

Dacian Cioloş precizează că dezvoltarea unei politici funciare "bazate pe discriminare etnică pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeană".

"Obsesia pentru inginerie etnică şi teritorială prin intervenţia statului-în contrast cu libertatea individuală de a alege într-un context de şanse egale-aparţine unui trecut pe care nimeni nu-l doreşte repetat. Dincolo de aceasta, în funcţie de detaliile eventuale ale programului, în cazul puţin probabil că se va ajunge acolo, atât legislaţia europeană cât şi cea naţională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisă de legislaţia europeană, iar Comisia Europeană, prin departamentele specializate, urmăreşte aceste aspecte cu rigurozitate", mai spune Cioloş.

Comisarul susţine că statul român are la dispoziţie "instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici funciare şi agricole şi de dezvoltare rurală, oferind oportunităţi tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie".

Presa a scris recent că ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor, a declarat că există un program al autorităţilor ungare, prin care cei care vor să-şi vândă pământul pot încheia un contract cu statul ungar, în urma căruia să primească rentă viageră.