Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul în cazul asasinării lui Rafic Hariri a început

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La nouă ani de la asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri, procesul a patru membri ai mişcării Hezbollah, acuzaţi în acest dosar, începe joi la Tribunalul Special pentru Liban din Olanda.

14 februarie 2005. Explozia unei camionete pline cu echivalentul a 2,5 tone de TNT, în centrul oraşului Beirut avea să schimbe cursul istoriei pentru Liban. În acea zi, fostul premier libanez, Rafic Hariri, un puternic lider sunit, era ucis împreună cu alte 22 de persoane, aminteşte France 24.

La nouă ani de la acel eveniment ce avea să fie resimţit ca un adevărat cataclism politic, procesul presupuşilor autori ai atentatului începe joi în faţa unei instanţe internaţionale, Tribunalul Special pentru Liban, aflat în Leidschendam, la câţiva kilometri de centrul oraşului olandez Haga.

De ce a fost nevoie să se apeleze la o instanţă internaţională? Pentru că diviziunile interne pe această temă sunt atât de mari, încât e greu de conceput că vreo instanţă libaneză ar fi putut judeca dosarul în mod imparţial.

Acest tribunal internaţional şi-a început activitatea în 2009, într-o suburbie scumpă a oraşului Haga. Hezbollah-ul şiit califică înfiinţarea instanţei drept un "complot israeliano-american".