Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scrutin la egalitate

germania.jpg

Stephan Weil, Partidul Social-Democrat. REUTERS/ Kai Pfaffenbach

La alegerile regionale din landul Saxonia Inferioară, Uniunea Creştin-Democrată a luat cele mai multe voturi, însă cele 36,2 % nu sunt suficiente pentru a forma un guvern stabil împreună cu liberalii care au obţinut 10 %.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Marele cîştigător al alegerilor pentru landtag-ul (parlamentul regional) din Saxonia Inferioară este Partidul Ecologist, pentru care au votat 13,6 la sută din din cei 6,1 milioane de alegători. Principalul aliat al ecologiştilor, Partidul Social-Democrat (SPD) a obţinut 32,7 procente, cu aproximativ două puncte mai mult decît la ultimele alegeri. Cele două partide au declarat că doresc să formeze o coaliţie însă scorul electoral insuficient nu le va permite această mişcare.
Într-o situaţie similară se află şi Uniunea Creştin-Democrată (CDU). Creştin-democraţii primului ministru de la Hanovra, David McAllistar, au obţinut 36,2 procente, pierzînd peste 6 procente faţă de scrutinul precedent. În pofida acestui rezultat slab, Uniunea Creştin-Democrată rămîne cel mai puternic partid din Saxonia Inferioară. O surpriză de proporţii a fost rezultatul neaşteptat al liberalilor, despre care sondajele spuneau că nici nu mai vor intra în parlamentul regional. Pentru liberali au votat 10 la sută din cei chemaţi la urne. Nici aliaţii democreştini/liberali, care s-au aflat pînă acum la guvernare, nu dispun de mandate suficiente pentru a forma un nou guvern.
Potrivit estimărilor cele două tabere, cea social-democrat/ecologistă şi cea conservator/liberală, au în parlamentul regional acelaşi număr de mandate. Analiştii sunt de părere că în această situaţie de egalitate, singura soluţie în vederea formării unui guvern stabil este o mare coaliţie social-democrat / creştin-democrată. Cine va deveni prim-ministru depinde de nişte sutimi care vor înclina balanţa în favoarea unuia din cele două partide – asta după numărarea tuturor voturilor şi publicarea rezultatului final oficial.
Observatorii politici consideră acest scrutin ca un test pentru alegerile generale din septembrie. Ei cred că o situaţie similară s-ar putea repeta şi la nivel naţional, ceea ce ar periclita viitorul cancelarei Angela Merkel în fruntea unui nou guvern federal.
Postcomuniştii din Partidul Stîngii şi Partidul Piraţilor n-au trecut pragul de 5 la sută, ratînd intrarea-n landtag.
William Totok, Berlin