Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rezoluţie europeană pentru libertatea de mişcare în UE

ue.jpg

Rezoluţie europeană pentru libertatea de mişcare în UE

Parlamentul European a adoptat, joi 16 ianuarie, la Strasbourg o rezoluţie prin care cere ca statele membre ale UE să respecte dreptul fundamental al libertăţii de mişcare, să îşi respecte obligaţiile în materie de integrare a migranţilor şi să nu mai facă  nicio confuzie cu libertatea de circulaţie.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Parlamentul European este îngrijorat de creșterea tendințelor rasiste și xenofobe în UE, mai ales acum în prefaţa alegerilor europene. Ei sugerează astfel că dezbaterea să fie una raţională.

Rezoluţia condamnă acţiunile unor state membre de a pune pe seama muncitorilor migranţi diferitele lor probleme sociale. Textul cere ca acţiunile de discriminare ale migranţilor să fie evitate şi ca statele membre să folosească Fondul social european pentru a-i integra pe aceştia.

De altfel, se aminteşte că aceasta este o obligaţie naţională, anume aceea de a oferi ajutor social persoanelor migrante sau nu, aflate legal pe teritoriul unui stat.

Cum era de aşteptat, rezoluţia face referire la recentele studii publicate de Comisia Europeană prin care se arată că proporţia de migranţi care beneficiază de ajutor social în diferite state membre este mai mică faţă de cea a propriilor naţionali.

Adevăratele probleme

Dezbaterea premergătoare votului de la Strasbourg a atins însă adevăratele probleme ale pieţei de muncă din UE astăzi.

Îmbătrânirea populaţiei, sărăcia, şomajul în creştere, rata alarmantă a şomajului tinerilor, acestea sint marile obstacole în calea revigorării economiilor europene.

Dezbaterea din Marea Britanie şi din alte state despre migranţii români şi bulgari nu fac decât să deturneze atenţia de la adevaăratele confruntări, au fost de acord mai mulţi deputaţi europeni.

Este adevărat că abuzuri privind ajutoarele sociale sint comise, dar nu mereu de către migranţi.

Prezent la dezbatere, comisarul european al afacerilor sociale Lazslo Andor a anunţat creerea unei platforme europene de luptă împotriva muncii la negru, ca un mijloc de protecţie a muncitorilor şi a banilor publici.