Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri în Israel: dreapta dură, pe val

israel.jpg

Alegeri în Israel: dreapta dură, pe val

Marţi, israelienii sunt chemaţi la urne în cadrul alegerilor generale. Sondajele arată la unison că alianţa actualului premier Benjamin Netanyahu va obţine un nou mandat. Însă ascensiunea extremei drepte, inclusiv în rândurile propriului partid, Likud, riscă să îl lase cu o majoritate dificil de guvernat.

Scrutinul de marţi ar trebui să asigure o majoritate clară dreptei dure în viitorul Knesset, parlamentul israelian unicameral. Adică alianţei Likud – Israel Beiteinu – dreapta conservatoire, respectiv dreapta ultranaţionalistă.
În schimb, Kadima, partidul de centru fondat de Ariel Sharon, ar putea dispărea complet, după ce a ieşit pe primul loc la ultimele alegeri. Ar putea să nu mai obţină pragul de intrare nici Hatzmahout, formaţiunea creată de Ehud Barak după plecarea din Partidul Laburist.
Blocul de centru-stânga, alcătuit din laburişti şi aliaţii lor, este creditat cu aproximativ 50 de mandate în urma scrutinului, faţă de aproximativ 67 câte ar obţine blocul de dreapta, sub egida premierului Benjamin Netanyahu, liderul Likud, cel mai important partid de dreapta.
Netanyahu e aproape sigur că va obţine un nou mandat de premier, nu e însă sigur cum şi cu cine va putea guverna. Are nevoie de 60 de deputaţi pentru a forma un nou guvern. Ascensiunea extremei drepte, inclusiv în propriul săpu partid, Likud, îi va da bătăi de cap şi l-ar putea obliga să deschidă coaliţia şi partidelor de centru.
Există mai multe explicaţii pentru acest continuă deplasare spre dreapta: revoltele din cadrul Primăverii arabe, tensiunile în creştere cu teritoriile palestiniene, unde Hamas a preluat controlul de facto asupra Fâşiei Gaza și ar putea obține controlul şi în Cisiordania, dar  şi votul imigranţilor ruşi din Israel, care se îndreaptă preponderent spre dreapta dură. Mulţi dintre aceştia votează pentru naţionaliştii de la Israel Beiteinu, partid ce face parte din coaliţia de guvernare şi e condus de Avigdor Lieberman, originar din Republica Moldova.
În total, 38 de partide ce se află în cursă pentru doar 120 de locuri de parlamentari. Doar 15 dintre ele pot spera să treacă pragul de 2% necesar intrării în Parlament.
Însă “regele Bibi”, cum a fost catalogat premierul Netanyahu de revista “Time” nu are rival pentru acest al treilea mandat, chiar dacă înregistrase scăderi de popularitate după ofensiva din Gaza.
Singurii săi inamici, potrivit AFP, citată de Mediafax, sunt instituţiile mass-media, în special ziarul de stânga “Haaretz”, care l-a descris drept "cel mai mecanic, «teleghidat» şi fabricat dintre premierii Israelului". Criticat a fost şi de America, dar şi de întreaga Europă pentru că a reînceput programul de extindere a coloniilor în Cisiordania.
Prima și cea mai importantă amenințare la adresa Israelului este Iranul, consideră Netanyahu. El compară ameninţarea nucleară iraniană cu Shoah ("catastrofă" în ebraică, termen care desemnează exterminarea evreilor de către nazişti - n.r.).
"S-ar putea ca primăvara arabă să se transforme într-o iarnă iraniană", declara el pentru AFP imediat după declanşarea revoluţiei în Egipt.
Bibi Netanyahu rămâne ostil faţă de o retragere din Cisiordania și față de o împărţire a Ierusalimului o crearea a unui stat palestinian suveran. De altfel, ieri Netanyahu a respins ideea creării unui stat palestinian în cadrul graniţelor din 1967 şi cu capitala la Ierusalimul de est.
Pe lângă toate acestea, mai există şi ascensiunea îngrijorătoare a unui mic partid de extremă-dreapta, Căminul Evreiesc, relatează “Le Figaro”. În câteva săptămâni, formaţiunea condusă de Naftali Bennett, un sionist religios şi partener al anexării Cisiordaniei la Israel, a ajuns pe locul trei în preferinţele alegătorilor.
Aşadar, rămân tot mai puţine speranţe pentru aşa-numitul proces de pace din Orientul Mijlociu, blocat deja de mai mulţi ani.