Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA anunţă limitarea spionajului informatic

obama_barack_-_poza_reuters.jpg

Președintele american, Barack Obama (Sursa: Reuters)

SUA dau asigurări că îşi vor limita programele de spionaj. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat, vineri seară, că se va asigura că agenţiile de spionaj vor utiliza informaţiile strict în scopuri de securitate naţională, subliniind că drepturile cetăţenilor americani vor fi respectate. Declaraţia vin în condiţiile în care SUA au fost implicate într-un scandal generat de dezvăluirile fostului agent al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) Edward Snowden privind spionajul informatic american.

"Datele vor fi utilizate numai pentru combaterea terorismului, a proliferării nucleare, securitatea cibernetică, protejarea trupelor americane, combaterea infracţionalităţii transnaţionale, inclusiv a evaziunii fiscale", a subliniat Obama.

"Am stabilit clar că Statele Unite nu colectează informaţii pentru contracararea criticilor sau a disidenţei; de asemenea, nu colectăm informaţii pentru dezavantajarea oamenilor pe criterii de etnie, rasă, gen, orientare sexuală sau credinţe religioase. Nu colectăm informaţii pentru a oferi avantaje concurenţiale companiilor americane sau industriei americane", a dat asigurări preşedintele SUA.

"Reformele pe care le propun astăzi trebuie să confere poporului american mai multă încredere că drepturile civice sunt protejate chiar dacă serviciile de informaţii şi autorităţile federale se asigură că trăim în siguranţă", a precizat Obama, recunoscând că există şi alte aspecte care trebuie dezbătute şi promiţând că va continua colaborarea cu Congresul pe tema activităţilor serviciilor de spionaj.

"Liderii ţărilor prietene şi aliate merită să ştie că, dacă voi vrea să aflu ceva despre vreo chestiune, voi pune mâna pe telefon şi îi voi suna mai degrabă decât să recurg la supraveghere. Cu alte cuvinte, aşa cum ajungem la un echilibru între securitate şi intimitate pe plan intern, leadershipul american global necesită un echilibru între cerinţele în materie de securitate şi cooperarea şi încrederea cu celelalte popoare şi lideri", a dat asigurări Obama, conform Mediafax.

În plus, Administraţia Statelor Unite a aprobat o directivă care prevede sporirea mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informaţii, a anunţat vineri preşedintele Barack Obama, promiţând creşterea transparenţei asupra activităţilor de supraveghere şi metode suplimentare de protejare a vieţii private.

"Directiva se va asigura că vor fi luate în calcul cerinţele în materie de securitate, dar şi alianţele externe, activităţile comerciale şi investiţiile, angajamentele în materie de protejare a vieţii private şi libertăţile fundamentale", a declarat Obama, precizând că deciziile în domeniul activităţilor serviciilor de informaţii vor fi revizuite anual.

"În al doilea rând, vom reforma programele şi procedurile pentru creşterea transparenţei asupra activităţilor de supraveghere, pentru consolidarea garanţiilor referitoare la protejarea vieţii private a persoanelor din Statele Unite", a continuat Obama.

"În al treilea rând, vom oferi măsuri suplimentare de protecţie la Secţiunea 702, care permite Guvernului să intercepteze comunicaţiile ţintelor externe care deţin informaţii importante pentru securitatea noastră. Cer procurorului-general şi Departamentului naţional de informaţii să adopte reforme care să prevadă restricţii suplimentare asupra activităţilor de păstrare şi utilizare a informaţiilor obţinute, în cazuri penale, din comunicaţiile între americani şi străini", a adăugat preşedintele SUA.

"Programul de colectare a metadatelor telefonice a fost creat pentru depistarea comunicaţiilor teroriştilor. (...) Acest instrument poate fi foarte util într-o situaţie de criză. (...) Pe scurt, acest program nu implică verificarea de către Agenţia pentru Securitatea Naţională (NSA) a convorbirilor telefonice ale americanilor de rând. Ci adună aceste date într-o bază pe care autorităţile o pot accesa când este necesar. Grupul de revizuire a activităţilor serviciilor nu a constatat niciun abuz în acest program. Cred că este important să fie menţinut programul", a subliniat Obama, precizând că a ţinut cont de obiecţiile din ultima perioadă referitoare la protejarea vieţii private, astfel că propune "o nouă abordare".