Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alianţa pentru Integrare Europeană se destramă?

lideri-alianta.jpg

Alianţa pentru Integrare Europeană se destramă?

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu nu exclude că până la sfârşitul acestui an în R.Moldova ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate. Lupu acuză Partidul Liberal-Democrat, condus de premierul Vlad Filat de trădare şi complot cu PCRM. Pe de altă parte, liberal-democraţii susţin că nu vor permite sacrificarea intereselor R.Moldova de dragul intereselor vicepreşedintelui Parlamenului, democratul şi omul de afaceri,Vlad Plahotniuc, transmite corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu susţine că Alianţa pentru Integrare Europeană nu mai este funcţională. „De această dată, jocul a mers mult prea departe. Cei care lovesc în Alianţă şi cei care o distrug sunt cei care determină caracterul nefuncţional al Alianţei. Acest tandem dintre PCRM-PLDM poate duce la o criză politică şi la alegeri anticipate”, a declarat Lupu.

Potrivit preşedintelui PD, citat de Unimedia, consecinţele vor fi dramatice pentru Republica Moldova şi vor da peste cap agenda şi perspectiva de integrare europeană a ţării.

Marian Lupu declară că liberal-democraţii şi comuniştii ar fi vrut marţi să-l demită din funcţia de preşedinte al Parlamentului.„Există un scenariu PLDM-PCRM, însă i-am luat prin surprindere şi nu au reuşit să pregătească Acordul de demitere.Au trădat Alianţa intrând în jocuri deghizate, ascunse şi obscure cu Partidul Comuniştilor, apoi au trădat partenerii săi, adică PCRM-ul”, a mai spus liderul PD.

Parlamentul de la Chişinău urma să se convoace marţi în şedinţă extraordinară.În lipsă de cvorum, aceasta nu a avut loc. Deputaţii comunişti şi liberal-democraţi nu au participat la şedinţă, declarând că este ilegală.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, Valeriu Streleţ susţine că PLDM nu a dorit să participe marţi la un show de prost gust marca Plahotniuc - Lupu într-o situaţie de maximă responsabilitate."Este absolut lipsită de sens orice încercare de a insinua înţelegeri, conspiraţii şi alianţe. Considerăm poziţia preşedintelui Parlamentului iresponsabilă şi provocatoare”, a menţionat Streleţ.

Vicepreşedintele PLDM consideră că încercările de a pune pe acelaşi cântar integrarea europeană şi guvernarea democratică a Republicii Moldova cu imaginea, interesele şi scopurile lui Vlad Plahotniuc nu au sorţi de izbândă. "Mesajul nostru este unul foarte clar: nu vom permite sacrificarea viitorului Republicii Moldova de dragul intereselor acestuia”, a punctat Valeriu Streleţ.

Potrivit aceleiaşi surse, PLDM va înregistra marţi un proiect de iniţiativă legislativă care să prevadă echivalarea iniţierii procedurii de demitere a unui vicepreşedinte al Parlamentului cu cea a preşedintelui forului legislativ.

Totodata, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu consideră că Alianţa trebuie să realizeze până la sfârşit angajamentele asumate, în pofida divergenţelor care apar între componentele Alianţei de guvernare.