Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Optimism înaintea conferinţei Geneva II

siria_-_cladiri_bombardate_sursa_reuters.jpg

Cartier bombardat în Siria (Sursa: Reuters)

Încheierea războiului civil din Siria este obiectivul declarat al conferinţei de pace Geneva II, care va începe miercuri, 22 ianuarie, în Elveţia. Stoparea conflictului în care au murit până acum cel puţin 130.000 de oameni nu mai pare atât de departe odată cu anunţul făcut, sâmbătă, de Opoziţia siriană, care a confirmat că va participa la negocieri.

Coaliţia opoziţiei siriene a anunţat că va fi prezentă săptămâna viitoare la conferinţa de pace Geneva II, destinată găsirii unei soluţii politice la războiul civil din Siria, relatează AFP, citată de Mediafax.

Ulterior, liderul Coaliției Naționale Siriene (CNS), Ahmed Jarba, a afirmat că va merge la conferința de pace cu unicul obiectiv de a scăpa de președintele sirian Bashar Al-Assad, care nu vrea să renunţe la putere din martie 2011, când a început mişcarea de contestare a sa, urmată de luptele armate în care s-au folosit inclusiv arme chimice.

'Negocierile Geneva-2 au ca unic scop să satisfacă cerințele revoluției (...) și, înainte de toate, să îi retragă călăului (Al-Assad) întreaga sa putere', a declarat Jarba, conform Agerpres, la scurt timp după votul Coaliției care a validat participarea sa la conferința din Elveția.

De asemenea, el l-a acuzat pe Bashar Al-Assad și guvernul acestuia că practică 'terorismul de stat' și a subliniat că regimul este responsabil de prezența pe teren a luptătorilor Statului Islamic în Irak și Levant (EIIL), afiliat organizației Al-Qaida.

Ahmed Jarba a avertizat că participarea la conferință, 'un punct de cotitură' în conflict, nu înseamnă încheierea operațiunilor de pe teren împotriva forțelor lui Al-Assad, derulate de opoziție și aripa sa armată, Armata Siriană Liberă (ASL).

Organizată de Statele Unite şi Rusia la Montreux (Elveţia), conferinţa de pace va începe miercuri şi se va desfăşura sub supravegherea ONU.