Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima doamnă a Franţei, externată din spital

hollande_si_valerie_trierweiler.jpg

François Hollande şi Valérie Trierweiler (Sursa: Reuters)

Partenera preşedintelui francez François Hollande, Valérie Trierweiler, a adresat mulţumiri, sâmbătă, printr-o postare pe Twitter, tuturor celor care au spriijinit-o în perioada de spitalizare, după dezvăluirile privind o relaţie amoroasă a şefului statului cu actriţa Julie Gayet, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Le mulţumesc din adâncul inimii tuturor celor care au trimis mesaje de susţinere şi de refacere pe Twitter, prin SMS-uri sau pe e-mail. Foarte impresionată", a scris pe contul său de Twitter Valérie Trierweiler, care a părăsit sâmbătă după-amiază spitalul parizian în care a fost internată.

Trierweiler a părăsit spitalul Pitié Salpétrière între orele locale 15.00 (16.00, ora României) şi 16.00 (17.00, ora României) pentru a merge la "La Lanterne", reşedinţa prezidenţială situată în apropiere de Versailles, unde se va odihni "câteva zile", a precizat pentru AFP biroul Primei Doamne, conform Mediafax.

În acelaşi moment, preşedintele Hollande se afla la Corrèze, în sud-vestul Franţei, respectându-şi cu stricteţe agenda politică, aşa cum a făcut-o şi în cursul săptămânii, cu excepţia unei vizite, joi seara, la partenera sa.

Valérie Trierweiler, în vârstă de 48 de ani, jurnalistă şi mama a trei copii, a fost spitalizată la 10 ianuarie după o depresie uşoară, potrivit anturajului său, provocată de publicarea, de către revista Closer, a unui dosar special intitulat "iubirea secretă a preşedintelui", în care se vorbea despre relaţia amoroasă a lui Hollande, în vârstă de 59 de ani, cu actriţa Julie Gayet, în vârstă de 41 de ani.

"În sfârşit alături de mama! Sunt bucuros să o revăd", a scris pe contul său de Twitter Léonard, cel mai mic fiu al lui Valérie Trierweiler, în vârstă de 16 ani.

În Corrèze, François Hollande a evitat să vorbească pe marginea acestei situaţii. În plus, el a renunţat la tradiţionalele băi de mulţime, a limitat contactele cu presa şi a evitat să meargă la Tulle, unde obşnuia să "se ducă" după alegerea sa la Elysée. Ultima sa vizită în acest oraş data din 20 iulie. În acea zi, el a fost însoţit, potrivit presei locale, de actriţa Julie Gayet.

Cel puţin 93 de jurnalişti, printre care trimişi speciali ai New York Times, BBC şi publicaţiei germane Stern, au făcut deplasarea la Tulle, ceea ce denotă un interes mediatic crescut pentru viaţa sentimentală a şefului statului francez.

De mai multe zile, presa se întreabă în legătură cu viitorul Primei Doamne, care nu are statut oficial în Franţa, chiar dacă dispune de un birou la Elysée.

François Hollande, care nu a fost căsătorit niciodată, a avut timp de aproape treizeci de ani o relaţie cu Ségolène Royal, fostă candidată socialistă la Preşedinţia Republicii şi mamă a patru copii de-ai săi, de care s-a separat oficial în 2007.

Marţi, în cursul unei conferinţe de presă, Hollande a refuzat să comenteze viaţa sa privată, limitându-se să evoce "momente dureroase" traversate în cuplu. De asemenea, el a promis o clarificare în legătură cu situaţia Primei Doamne înaintea deplasării în Statele Unite, la 11 februarie.

Potrivit unui sondaj al BVA pentru i>TELE publicat sâmbătă, majoritatea francezilor (62%) apreciază că este vorba despre "o chestiune privată care îl vizează doar pe François Hollande", iar trei din patru dintre ei i-au dat dreptate preşedintelui, care a refuzat marţi să răspundă la întrebări legate de viaţa sa privată.