Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Nord anunţă că îşi va întări puterea militară şi nucleară

coreea-nord.jpg

Coreea de Nord anunţă că îşi va întări puterea militară şi nucleară. REUTERS

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat marţi seară o rezoluţie care impune sancţiuni extinse contra regimului de la Phenian, după lansarea – în decembrie anul trecut – a unei rachete balistice.

Potrivit agenţiei Reuters, rezoluţia a fost adoptată în unanimitate şi a extins sancţiunile existente. Deşi rezoluţia aprobată de cele 15 state membre ale consiliului nu impune sancţiuni noi, aceasta „deplânge încălcările“ de către Coreea de Nord a rezoluţiilor anterioare. Consiliul „îşi exprimă hotărârea de a lua măsuri semnificative pentru a împiedica o viitoare lansare sau un test nuclear“.
Coreea de Nord a reacţionat rapid, declarând că nu va mai purta discuţii cu privire la denuclearizare, ci îşi va întări puterea militară şi nucleară. „Vom lua măsuri pentru a ne întări puterea militară, inclusiv defensiva nucleară“, se arată într-o declaraţie a ministerului de Externe din Coreea de Nord.
Câţiva diplomaţi au spus că decizia Chinei de a sprijini rezoluţia a trimis un mesaj puternic către Phenian. „Poate nu e mult, dar mişcarea Chinei e semnificativă“, a declarat un diplomat din Consiliu pentru Reuters. „Perspectiva unui nou test nuclear probabil că a schimbat regulile jocului pentru China“. Statele Unite au dorit pedepsirea Coreei de Nord pentru lansarea rachetei printr-o rezoluţie care impune sancţiuni noi, dar Beijingul a respins această variantă.