Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demiteri după accidentul de avion din Apuseni

demiteri_dupa_accidentul_de_avion_din_apuseni.jpg

Premierul Victor Ponta (Foto: www.gov.ro)

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că a decis înlocuirea din funcţie a secretarului de stat Constantin Chiper (PNL) de la Ministerul de Interne. De asemenea, şeful Executivului cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni de la Romatsa (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian).

Premierul Victor Ponta anunţă că va cere oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în acest caz şi solicită prin decizia CSAT înlocuirea şefului STS.

"Am constatat, ca primă concluzie, în baza raportului, că au existat în operaţiunea de căutare şi salvare deficienţe inacceptabile, care la nivelul opiniei publice şi eu personal le consider ca producând indignare justificată", spune prim-ministrul.

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă au murit, după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În avion se aflau patru medici (Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor), o studentă, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat pentru Mediafax Victor Zota, coordonator de transplant.