Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: rugăciuni pentru încetarea războiului

siria-1.jpg

Hom, Siria. REUTERS/Yazen Homsy

Oficialii de la Damasc au lansat un apel fidelilor să vină în masă vineri la rugăciunea tradiţională. O rugăciune la care liderii sirienii speră să vină un milion de oameni în toată ţara ca să se roage pentru sfârşitul războiului şi reinstaurarea securităţii.

Operaţiunea de comunicare politico-religioasă este foarte bine orchestrată. "Rugăciunile pentru revenirea securitătii în patrie vor avea loc după traditionala rugăciune de vineri a musulmanilor" a precizat ministrul sirian însărcinat cu bunurile religioase.

La rândul ei, agenţia oficială de ştiri din Siria spune că "tara va surmonta complotul pus la cale de tări străine ostile împreună cu intermediari, sclavi si elemente radicale", aluzie la Arabia Saudită si Qatar, două state pe care regimul de la Damasc le acuză că sprijină "teroriştii" care seamăna haosul în Siria.

Chemându-i pe fideli la o rugăciune în favoarea lor, autoritătile siriene contravin uzanţele de până acum. Într-adevăr, de la debutul revoltei din Siria acum aproape doi ani, în mod traditional, militantii ostili regimului defilau după rugăciunea de vineri pentru a cere plecarea lui Bashar el-Assad. Manifestatii adesea reprimate apoi în sânge. Treptat, contestatarii au pus si ei mâna pe arme, conflictul din Siria transformându-se într-un adevărat război civil. Război ce-ar fi făcut, potrivit datelor ONU, peste 60 de mii de morţi. Iar luptele continuă, în particular în orasul-martir Homs, transformat în "capitala revoluţiei", bombardat de şase zile fără întrerupere de artileria siriană.