Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studenții italieni Erasmus, fără drept de vot

Polemica inainte de alegeri: cei peste 25.000 de tineri italieni aflați in străinătate pentru studii nu pot vota. Aceștia i-au scris președintelui italian, Giorgio Napolitano, solicitând dreptul la vot, in condițiile in care ei reprezintă viitorul. Statul italian trebuie sa plateasca biletele de intoarcere in tara pentru ca tinerii sa voteze, doar ca aceasta pare imposibil.

Tinerii italieni, aflați la studii in străinătate, fără rezidența sau domiciliu in tara respectiva, nu pot vota la alegerile parlamentare din 24 si 25 Februarie. Aceasta decizie a provocat revolta celor peste 25.000 de tineri care studiază in afara granitelor, mai ales ca peste tot, chiar si studenții romani aflați in străinătate pot vota la secțiile de votare din tara, unde studiază in baza dovedirii ca au drept la resemnat in statul respectiv.

Studenții italieni i-au trimis înscrisuri președintelui Republicii, Giorgio Napolitano, in care-si revendica dreptul lor de a participa activ la viața civilă.

Tinerii se plâng ca in contextul in care actualul guvern nu s-a mai ocupat niciodată de ei, măcar in cazul alegerilor guvernul sa aibă încredere in ei. "Noi vrem sa votam!" cer studenții, insa cu părere de rău din partea șefului statului italian, Giorgio Napolitano, răspunsul rămâne același: "dificultate de nedepasit", aceasta in contextul in care statul trebuie sa plătească pentru întoarcerea lor in tara pentru a vota.

Exista insa anumite universități care oferă dreptul studentilor aflați peste hotare, implicați in diverse proiecte de schimburi internaționale, sa vina in tara special pentru a vota. Cheltuielile pentru călătorie dus si întors sunt suportate chiar de universități.

60.000 de tineri cu varste cuprinse int 18 si 34 de ani pleacă anual din Italia in străinătate. Dintre aceștia, peste 25.000 -doar pentru a studia. Cei mai multi vor sa voteze pentru a schimba ceva in tara din care au plecat, cu atat mai mult cu cât situația din Italia devine din ce in ce ma disperata, in condițiile in care criza din zona euro se adânceste tot mai mult.

Somajul in rândul tinerilor este de 37%. In plus, in regiunile din sud, acest indice depaseste 50%, ajungand la nivelul din Grecia sau Spania.

Situatia incorecta a fortei de munca din Italia este cauzata, in mare parte, de faptul ca persoanele de 50-60 de ani au contracte de munca solide, permanente, in timp ce tinerii sunt platiti cu sume foarte mici. De asemenea, ei sunt primii care sunt concediati, daca firma respectiva intra in faliment.

Desi italienii isi iubesc patria, sunt nemultumiti de traiul pe care il duc in Peninsulă si astfel sunt nevoiti sa plece in strainatate.

Peste 60.000 de tineri pleaca anual din Italia, iar estimarile arata ce jumatate din cei 100 de academicieni si cercetatori de top italieni lucreaza in strainatate.

Referitor la alegerile parlamentare din 24 si 25 Februarie, in Italia, au drept la vot toți cetățenii cu vârste de peste 18 ani. In cazul cetățenilor aflați in străinătate, aceștia au la dispoziție 260 de secții de votare, mare parte dintre ele in Europa. Totodata se poate vota prin corespondenta. Exista insa si 41 de state mai mici sau aflate in conflict (de exemplu: Libia, Irak, Liberia, Madagascar, Nepal), in care italienii aflați temporar sau in misiuni internaționale pot vota apeland la ambasadele italiene.