
Politică
Disensiuni profunde la Conferinţa Geneva 2
disensiuni_profunde_la_conferinta_geneva_2.jpg

Demersul lui Lakhdar Brahimi are loc înainte ca discuţiile de la Conferinţa Geneva II privind Siria să se reia vineri.
Deocamdată este neclar dacă cele două tabere din Siria vor negocia faţă în faţă, aşa cum plănuia ONU, când vor fi reluate discuţiile.
Brahimi spune că nu ştie nici măcar dacă cele două părţi vor accepta să stea în aceeaşi încăpere.
Conferinţa de Pace Geneva 2 privind Siria face o pauză joi. Atmosfera este tensionată, aşa cum era de aşteptat, de altfel. Delegaţiile siriene nu au dat nici un semn că ar fi gata să facă un compromis.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a reamintit tuturor participanţilor miza întâlnirii: "Obiectivul nostru este să trimitem un mesaj celor două delegaţii siriene şi poporului sirian şi să spunem că lumea doreşte încheierea imediată a conflictului".
De partea lor, Rusia şi Statele Unite, care au depus eforturi în culise pentru organizarea acestei conferinţe au cerut sirienilor să profite de o oportunitate "istorică".
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, avertizează că negocierile nu vor fi "nici simple, nici rapide".
Prima zi a Conferinţei Geneva 2 a fost marcată şi de un schimb de replici între secretarul american de Stat şi ministrul sirian de Externe. "Bashar al-Assad nu va face parte din Guvernul de tranziţie. Este imposibil, de neimaginat ca omul care a condus astfel de violenţe împotriva propriului popor să-şi păstreze legitimitatea de a guverna", a declarat John Kerry.
În replică, şeful diplomaţiei siriene, Walid Muallem, spune că "nimeni nu are dreptul de a conferi sau retrage legitimitatea unui preşedinte (...), cu excepţia sirienilor".
După Conferinţa Geneva 1, din iunie 2012, occidentalii au vorbit despre formarea unui Guvern de tranziţie, fără Bashar al-Assad, condiţie respinsă însă de ruşi şi de sirienii pro-Assad.