Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Stroe a demisionat: "Îmi cer scuze dacă am dat impresia că ţin de scaun!"

radu_stroe_demisionat_imi_cer_scuze_daca_dat_impresia_tin_scaun.jpg

Ministrul demisionar de Interne, Radu Stroe (Foto: www.mai.gov.ro)

Ministrul de Interne a demisionat, pe fondul scandalului legat de accidentul de avion din Munţii Apuseni. Radu Stroe şi-a anunţat demisia într-o foarte scurtă declaraţie de presă, fără să accepte întrebări din partea jurnaliştilor. Vicepremierul Gabriel Oprea va asigura interimatul la conducerea Ministerului de Interne.

"Am decis să îmi dau demisia în semn de onoare, pentru apărarea demnităţii pompierilor, pentru că pompierii sunt eroii care au salvat şi vor salva vieţi. Ei nu trebuie să plătească din cauza decidenţilor politici", spune Radu Stroe.

El declară că foarte curând se va demonstra că nu Ministerul de Interne sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sunt responsabile în ceea ce priveşte căutarea şi localizarea avionului care a aterizat forţat în Munţii Apuseni: "Ca o ironie a sorţii, pentru ei şi pentru personalul MAI, se va demonstra foarte repede că în problema alertării, a întocmirii planului de căutare şi a localizării epavei, inclusiv a supravieţuitorilor, responsabilitatea aparţine exclusiv altor instituţii, nu MAI sau IGSU. Acest lucru l-am declarat din prima mea intervenţie".

"Prezint scuze tuturor celor cărora, prin unele declaraţii nefericite, dar nu rău intenţionate, le-am creat impresia de om relaxat sau indiferent sau care ţine de scaunul de ministru", afirmă el. Stroe mai precizează că demisia lui "trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică".

Premierul Victor Ponta a confirmat ulterior că vicepremierul Gabriel Oprea va asigura interimatul la conducerea Ministerului de Interne, precizând că a discutat în acest sens cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful Executivului spune că PNL va propune un nou ministru în jurul datei de 1 februarie.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri la Realitatea TV că afirmaţiile lui Stroe despre accidentul aviatic sunt "un exemplu de comunicare catastrofală". Ministrul de Interne a afirmat marţi seară, răspunzând unei întrebări, că îşi reproşează că tragedia aviatică de la Cluj s-a întâmplat în timpul mandatului său.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă au murit, după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Echipele de intervenţie au ajuns la locul tragediei după cinci-şase ore.

În avion se aflau patru medici (Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor), o studentă, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat pentru Mediafax Victor Zota, coordonator de transplant.