Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Phenianul îşi schimbă discursul războinic şi vrea pace în Peninsulă

Schimbare de discurs la Phenian ? Coreea de Nord, cunoscută deja pentru limbajul ameninţător, a făcut apel vineri la încetarea tuturor ostilităţilor cu vecina sa, Coreea de Sud, în pragul lansării unor noi exerciţii militare prin care Seulul şi Washingtonul doresc să îi arate Phenianului că poate fi oricând redus la tăcere.

Într-o scrisoare adresată de liderul nord coreean Kim Jong Un autorităţilor de la Seul se face apel chiar la « ameliorarea relaţiilor dintre Nord şi Sud şi încetarea tuturor acţiunilor militare ostile ». « Este important să luăm o decizie curajoasă », se arată în documentul adoptat de Comisia Naţională de Apărare, principala instituţie militară a Coreei de Nord, aflată în directa subordine a tânărului lider de la Phenian. Scrisoarea propune şi un moratoriu privind încetarea insultelor între cele două ţări.

La Seul însă propunerile pacifiste au fost privite cu neîncredere ca un simplu şi "fals" exerciţiu de propagandă. Mai mult, autorităţile sud coreene se tem că în spatele bunăvoinţei afişate de Phenian se ascund intenţii mai mult decât ostile. Evident că autorităţile comuniste neagă şi se plâng acum că "autorităţile sud-coreene rămân blocate într-o atitudine incorectă şi pe o poziţie negativă". Sudul "nu ar trebui să pună la îndoială propunerea noastră fără să reflecteze", spune Phenianul care precizează că nu cere Coreei de Sud să pună capăt manevrelor sale obişnuite, ci să "înceteze exerciţiile sale în vederea unui război cu forţe externe", adică forţele americane.

În mod tradiţional, tensiunile din Peninsula Coreeană se intensifică înainte de efectuarea exerciţiilor militare americano - sud-coreene. De obicei, Phenianul ameninţă cu lansarea de tiruri preventive cu rachete, cu contramăsuri militare dure şi chiar cu « războiul total ».