Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ping-pong cu sistemul de coplată !

ping-pong-sistemul-coplata.jpg

Ce valoarea va avea coplata în spitale?

Ce valoare va avea coplata în sistemul sanitar? Autorităţile pe de o parte şi reprezentanţii FMI pe de altă parte au păreri diferite pe acest subiect. Între timp, pacienţii spun că nu este oportună introducerea coplăţii în spitale.

Problema e că nici măcar autorităţile nu au o poziţie comună privind coplata în spitale. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că pacienţii vor plăti cel mult zece lei la externare, în timp ce şeful său din Guvern, premierul Victor Ponta precizează că încă nu s-a decis dacă va fi vorba de zece lei la externare sau zece lei pentru fiecare zi de stat în spital.

Victor Ponta a declarat marţi că s-a convenit în discuţiile cu FMI ca nivelul maxim al coplăţii să fie de zece lei, ministrul Sănătăţii urmând să elaboreze procedura până în luna martie, în care se va stabili şi dacă suma se va achita pe ziua de internare sau doar o dată, la externare. "Eu un singur lucru am vrut să mă asigur şi asta am discutat cu cei de la FMI, că valoarea coplăţii în primul rând nu priveşte consultaţiile, nu priveşte medicii de familie, nu priveşte tot ceea ce e în afara internării şi în al doilea rând că nu va depăşi o sumă de zece lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare contează, dar de principiu nu e o sumă imposibil de suportat", declară premierul.

 

Ce spune ministrul Sănătăţii?

 

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat însă tot marţi că sistemul de coplată va fi aplicat doar la externarea pacienţilor şi că nu va depăşi cu siguranţă suma de zece lei. "În primul rând, coplata este o activitate care aparţine guvernului Boc, este inclusă în acordul cu FMI şi este transformată în condiţionalitate şi deci trebuie respectată. Este îndeplinirea unei condiţionalităţi din care România este parte, făcută de altă guvernare, dar la care noi nu renunţăm. Coplata, am reuşit să o negociem în discuţiile cu FMI, să nu se aplice la toate serviciile medicale, ci să se aplice numai la serviciile spitaliceşti pe caz externat. Cu excepţia serviciilor de medicină de externă", precizează ministrul.

 

Poziţia FMI

 

FMI intervine şi el în discuţie şi face de asemenea câteva precizări. Coplata în spitale ar putea fi până la urmă de zece lei pe zi, nu pe toată perioada internării, o valoare mică putând însemna eşecul în implementarea acestei măsuri, declară şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Erik de Vrijer.

El spune că "FMI nu este expert în sănătate, dar introducerea sistemului de coplată este o idee bună, pentru schimbarea tipului furnizorului de servicii, că vorbim de spitale, policlinici, dispensare. Sistemul de sănătate este scump, iar consumatorii, pacienţii trebuie să aibă alternative. Nu am intrat în detalii referitoare la coplata de zece lei, dacă este pentru perioadă de o zi sau pentru perioada internării. Eu cred că este pe zi, cel puţin aşa am înţeles. Dacă o coplată este foarte mică, măsura introdusă va eşua".

Coplata nu va viza însă serviciile de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale şi nici persoanelor exceptate prin lege (copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război), potrivit Ministerului Sănătăţii.

 

Pacienţii resping coplata şi cer consultări

 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) consideră că orice formă de coplată în sistemul sanitar este inoportună pentru pacienţi. "Considerăm că orice formă de coplată este inoportună în acest moment pentru pacienţii din România, care au un grad mare de nemulţumire faţă de calitatea serviciilor oferite de sistemul public, fiind nevoiţi să contribuie cu medicamente şi consumabile pe perioada spitalizării. Ar fi poate mai potrivit dacă Guvernul ar anunţa mai întâi că a crescut nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare, fapt care s-ar impune cu prioritate, acestea nemaifiind actualizate din aprilie 2008. E nefiresc să propui coplata în condiţiile în care masa oferită pacienţilor în spital este insuficientă", declară preşedintele COPAC, Gheorghe Tache.