Mali: donatorii promit 455 de milioane de dolari

mali.jpg

AFP PHOTO/SIMON MAINA

455 de milioane de dolari a reușit deocamdată să strângă comunitatea internațională pentru a ajuta Mali. Suma este atât pentru necesitățile militare, cât și pentru cele umanitare. Prima fază a conflictului este aproape terminată.

După preluarea orașelor din nord, cele care se vor afla în prima linie a luptei contra jihadiştilor vor fi ţările africane.
O altă conferință referitoare la Mali are loc și la Bruxelles, unde statele Uniunii țin o primă rundă de discuții pentru a stabili cu ce forțe pot contribui pentru a stabiliza țara.

Armata franceză şi cea maliană securizează  orașul istoric Tombuktu. Au ajuns prea târziu pentru a mai salva manuscrisele istorice din acest oraş, unele datând din secolul al 13-lea. Cele mai multe au fost distruse de islamiștii care se retrăgeau și care au incendiat biblioteca din oraș. Însă după 10 luni de trăit cu sharia - legea islamică impusă de jihadiști - militarii au fost primiţi cu aplauze şi urale de localnici. Greul a revenit trupelor franceze – contingentul care a intrat în Mali număra 1.000 de militari francezi însoţiţi de 200 de malieni. Lucrurile se vor schimba însă de acum înainte, promite liderul de la Elysee.

Statele africane s-au angajat să trimită 8.000 de militari în Mali. Desfășurarea lor durează destul de mult, nu în ultimul rând din rațiuni financiare. Sarcina soldaţilor din Mali şi din statele africane va fi de acum ca, sub îndrumarea armatei franceze, să găsească ascunzătorile din deşert ale islamiştilor şi să cureţe imensa zonă de nord a Mali.
Ajutoare vin totuşi şi din partea Occidentului. În primul rând, Marea Britanie a anunţat că va trimite un contingent consistent, relatează The Guardian citând surse guvernamentale. Cel mai probabil, Londra va trimite 240 de instructori militari. Britanicii nu se vor angaja însă în misiuni de luptă. Marea Britanie a trimis deja două aeronave militare de transport, dar şi avioane de recunoaştere. Statele Unite şi-au extins şi ele ajutorul şi au anunţat că vor staţiona drone în Niger pentru a supraveghea mişcările Al Qaida în regiune. Au acceptat în sfârșit, după lungi negocieri, și să ajute la aprovizionarea în zbor a avioanelor franceze – o decizie crucială pentru a asigura o prezență aeriană permanentă asupra regiunii sahaliene. Inițial, Washingtonul dorise să factureze acest serviciu, o pretenție respinsă de Franța, relatează Le Figaro.
Un alt ajutor a venit şi din partea Mişcării Naţionale pentru Eliberarea Azawadului. Tuaregii secularişti ce se aliaseră o vreme cu islamiștii din Ansar Dine, au explicat că au preluat deja controlul asupra unui alt oraş vizat de trupele franceze – Kidal – şi că sunt pregătiţi să lupte împotriva teroriştilor, potrivit BBC.
La Bruxelles se discută marți şi care ar urma să fie contribuţia militară a statelor europene, în ceea ce priveşte personalul non-combatant. Nu este rezultatul final, pentru că fiecare reprezentant trebuie să primească aprobarea parlamentului național. Așa că va mai exista probabil o reuniune săptămâna viitoare.
Conferința de la Addis Abeba
Comunitatea internațională a discutat tot marți și despre nevoile financiare ale statului african, la conferința internaţională a donatorilor pentru Mali ce s-a desfășurat în capitala Etiopiei. Organizatorii sperau că vor strânge un buget de campanie de circa 950 de milioane de dolari. Au fost promiși deocamdată 455 de milioane, bani care ar urma să acopere necesitățile militare și umanitare.
Uniunea Africană, Uniunea Europeană, Japonia, Statele Unite şi ONU s-au reunit în capitala Etiopiei, Addis Abeba. Conferinţa a fost deschisă de pledoaria preşedintelui malian Dioncounda Traoré.  Potrivit Uniunii Africane, e nevoie de circa 460 de milioane de dolari doar pentru desfăşurarea Forţei Africane pentru Mali – MISMA. Organizaţia panafricană va da circa 10% din această sumă, adică 50 de milioane. Este o premieră: organizaţia nu a mai finanţat niciodată o misiune de menţinere a păcii. Uniunea Europeană a promis şi ea 50 de milioane de euro. La aceştia se adaugă un ajutor logistic separat venit din partea Franţei, de circa 47 de milioane de euro şi, posibil, un ajutor logistic britanic. Partea Germaniei ar urma să fie de 15 milioane de euro.  Marțea trecută, Uniunea Europeană a anunțat că va aloca 20 de milioane de euro ca ajutor umanitar pentru Mali. Canada va da și ea 13 milioane de dolari. Japonia va acorda un sprijin indirect: va dona 120 de milioane de dolari organizaţiilor internaţionale care lucrează pentru stabilizarea Mali şi a regiunii Sahel.