Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Blaga la RFI: Raportul MCV va fi unul dintre cele mai aspre

vasile-blaga-rfi-raportul-mcv-va-fi-unul-cele-mai-aspre.jpg

Raportul MCV va fi publicat miercuri, 30 ianuarie, de către Comisia Europeană.

Raportul MCV care va fi publicat miercuri de Comisia Europeană va fi "un raport rău, pentru care vor suferi toţi românii". Iată ce spune într-un interviu la RFI preşedintele PDL, Vasile Blaga. El se aşteaptă la un raport dintre "cele mai dure din ultimii ani".

Vasile Blaga crede că raportul MCV de miercuri "va fi unul dintre cele mai aspre, cele mai dure rapoarte din ultimii ani, pentru că din păcate sunt şi motive în acest sens. Să ne gândim la tot ce s-a întâmplat în vara fierbinte a anului trecut, în lunile iulie şi august, atacurile continue la adresa statului de drept, acţiunile antieuropene ale multora dintre liderii Opoziţiei de atunci, ai Puterii de astăzi şi desigur, lucrurile astea se vor reflecta în MCV".

Preşedintele PDL spune că nu trebuie uitate "acţiunile Parlamentului, din păcate, un Parlament care s-a opus ridicării imunităţii unor miniştri, a unor parlamentari, sunt celebre cazul Diaconu, cazul Stan, miniştrii Borbely şi Dobre şi aşa mai departe. Ca să punem capac peste toate, nu am avut ce face în Parlament şi am mai modificat şi Statutul Parlamentarilor. Şi noi, PDL-ul, am spus de atunci că nu credem că trebuie să acţionăm în vreun fel în ideea întăririi acestei imunităţi, pentru că vom avea două probleme: în primul rând cu românii, care vor vedea că din nou parlamentarii sunt trataţi altfel, că oricum sunt trataţi altfel decât restul populaţiei, gândiţi-vă numai la cazul Voiculescu din ultimele zile, dar pe de altă parte, Puterea actuală a reuşit din păcate să transforme după caz plenul unei Camere sau al Biroului (Permanent), dacă nu este în sesiune Parlamentul, să-l transforme într-un fel de instanţă de judecată, adică să ne dăm noi cu părerea dacă sunt suficiente sau nu probele procurorului. Lucrurile astea se vor reflecta în raport".

Vasile Blaga e de părere că cele 11 cerinţe ale Comisiei Europene pentru Guvernul Ponta nu au fost îndeplinite: "Cerinţele către domnul Ponta, pe care-l văd de ieri şi de astăzi încercând un pic să arate că el nu are nici o vină faţă de modul în care va arăta acest raport... Se referă la cele 11 puncte. Aici am mai multe observaţii. În primul rând, Avocatul Poporului cum a fost ales de Parlament. Noi am avut o propunere, putea Parlamentul să aibă o singură propunere. Au mers pe varianta: avem 70% din Parlament, facem ce vrem! Deci nu a respectat cerinţa domnului Barroso şi a Comisiei Europene".

Blaga concluzionează că "una peste alta, va fi un raport rău, pentru care vor suferi toţi românii, pentru că ne vom îndepărta din nou de intrarea în Schengen".

 
Vasile Blaga, intervievat de Cosmin Ruscior, despre raportul MCV