Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Blaga: Nu sunt proprietarul PDL, dar nici nu accept să fiu un lider formal

Vasile Blaga spune într-un interviu la RFI că are intenţia de a candida din nou la preşedinţia PDL. Actualul lider al formaţiunii îi critică pe colegii care-l acuză că trage de timp. Blaga le cere acestora fie să citească statutul partidului, fie să intre într-o echipă.

Vasile Blaga crede că PDL va ieşi "mult mai întărit" după Convenţia Naţională: "Am fost deja în multe organizaţii judeţene, în nouă în ultimele zece zile şi eu cred că partidul va ieşi mult mai întărit după Convenţie. De altfel, va trebui să introducem această regulă, ca după fiecare ciclu electoral, să avem o Convenţie Naţională, în care pur şi simplu cei care conduc partidul să răspundă în faţa activului de partid, pentru rezultatele obţinute într-un ciclu electoral".

 

"Sunt un preşedinte vremelnic al PDL"

 

Vasile Blaga le răspunde colegilor care îl acuză că încearcă să tragă de timp, preşedintele PDL declarând că nu acceptă să fie un "lider formal" al partidului: "Eu nu fac altceva decât să respect statutul. Principala sarcină a preşedintelui partidului în cazul nostru este respectarea statutului. Cei care vorbesc în acest fel sau nu-l citesc sau vorbesc de echipe, dar sunt în afara ei. Eu când am spus 23 februarie, aceasta este decizia Colegiului Director Naţional al partidului, nu este a lui Blaga. Eu spun în permanenţă, că unii dintre colegi au rămas cu nişte idei mai vechi: Vasile Blaga, spre deosebire de alţii nu este proprietarul Partidului Democrat Liberal, este un preşedinte vremelnic al acestuia, care respectă statutul partidului. De asemenea, Vasile Blaga nu acceptă să fie un lider formal al partidului şi alţii să fie liderii informali, alţii să anunţe ce va face preşedintele partidului. Nu! Eu voi respecta întotdeauna deciziile partidului".

Întrebat dacă va candida din nou la preşedinţia PDL, Blaga a răspuns: "În acest moment, am această intenţie, dar lucrurile nu sunt foarte simple, pentru că nu candidez singur, pur şi simplu. Sigur că trebuie să vii în faţa colegilor cu un proiect politic, în primul rând, dar pe de altă parte, trebuie să ai şi o echipă care să ţi-l susţină, pentru că singur nimeni nu poate face nimic în acest partid".

 

Săgeţi către Cristian Preda şi Gheorghe Falcă

 

Întrebat dacă va candida la preşedinţia României, în contextul în care unii colegi au cerut găsirea urgentă a unui candidat al partidului, Vasile Blaga a răspuns: "Nu văd de unde atâta grabă. Cei care m-au criticat, respectiv domnul Cristian Preda şi domnul Gheorghe Falcă nu s-au pus de acord. Domnul Falcă vrea la calendele greceşti, cât mai târziu, desemnarea unui candidat la preşedinţie, domnul Preda l-ar vrea mâine dimineaţă! Până la urmă, tot partidul va decide. În primul rând, trebuie să stabilim criteriile după care vom desemna candidatul, să ne punem de acord. În al doilea rând, eu am agreat alegeri interne în partid pentru desemnarea acestui candidat, care ar avea o susţinere mult mai puternică din partea partidului".

 
Vasile Blaga, intervievat de Cosmin Ruscior, despre PDL