Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raport MCV: Bruxelles-ul cere mai multe progrese privind statul de drept

raport-mcv-bruxelles-ul-cere-mai-multe-progrese-privind-statul.jpg

Raportul MCV, prezentat de Comisia Europeană, miercuri, 30 ianuarie.

România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, deşi unele progrese s-au făcut, declară purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray. El precizează că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE. Comisia cere în raportul MCV ca parlamentarii incompatibili să demisioneze.

Comisia Europeană solicită în raportul MCV ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Mark Gray. El a explicat că pe de o parte, există un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus "pe calea corectă", însă în acelaşi timp se discută şi despre un cod de conduită al parlamentarilor.

În altă ordine de idei, candidaţii la funcţiile de procuror general şi de şef al DNA trebuie să fie avizaţi de CSM, recomandă Comisia Europeană.

CE arată că România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen, mai declară purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia va face un nou raport despre progresele României în justiţie sub MCV până la sfârşitul anului, precizează Mark Gray.

CE a primit plângeri de la reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, spune purtătorul de cuvânt.

 
Directorul Freedom House, Cristina Guseth