Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chiuariu despre MCV: Ne-au mai lipit o hârtie pe frunte, e un raport aproape inutil!

chiuariu-mcv-ne-au-mai-lipit-hartie-frunte-e-raport-aproape-inutil.jpg

Fostul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu

Raportul MCV publicat miercuri de Comisia Europeană este "aproape inutil" şi aduce în discuţie teme care nu au nici o legătură cu justiţia, precum atacurile de intimidare şi hărţuire prin mass-media. Declaraţia a fost făcută la RFI de fostul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu. El denunţă tonul "apocaliptic" de dinaintea raportului.

Pentru Tudor Chiuariu, "raportul nu justifică tonul apocaliptic şi isteria pe care a provocat-o, înainte de a fi cunoscut conţinutul său. Nu e nici cel mai dur raport, nu e în nici un fel, e un raport cu aspecte pozitive şi aspecte negative. Poate e mai puţin tehnic decât altele, continuă linia raportului de astă vară, care de asemenea a adoptat o parte politică, care nu are ce căuta în acest Mecanism de Cooperare şi Verificare".

Fostul ministru liberal al Justiţiei declară că "tipul ăsta de Mecanism şi rapoartele aferente lui tind să devină o poveste fără sfârşit. Vom descoperi noi şi noi subiecte, care au foarte puţină legătură sau deloc cu justiţia, pentru care vom fi blamaţi public, de oameni care în general nu ştiu ce se petrece în România, n-au simţul necesar pentru a aprecia realităţile din România şi ne mai lipesc câte o hârtie din asta pe frunte şi noi stăm şi ne uităm cum cineva într-un fel îşi bate joc de noi, practic!".

În opinia lui Tudor Chiuariu, "e un raport aproape inutil. În ultima vreme, tot constatăm puncte pozitive, puncte negative (...). Am început să ne ocupăm de media, de zvonuri, că unii ar fi ameninţaţi. Vreau să delimităm partea asta politică şi care nu-şi are rostul, face foarte mult rău acestei ţări şi dă naştere unor isterii naţionale şi partea tehnică, în care într-adevăr sunt unele chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm în legătură cu justiţia din România şi în primul rând punerea în aplicare a noilor Coduri".

Comisia Europeană a primit plângeri de la reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

 
Tudor Chiuariu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre raportul MCV