Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Morsi caută sprijinul Germaniei. ElBaradei vrea dialog

Cancelarul german, Angela Merkel, îl primeşte pe preşedintele egiptean, Mohamed Morsi. Între timp, unul dintre liderii Opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, a cerut o reuniune de urgenţă cu Morsi. În Egipt e decretată stare de urgenţă, zeci de oameni au murit numai în ultimele zile în proteste violente. Miza lui Morsi la întâlnirea cu Merkel este foarte mare.

Banii. Mohamed Morsi doreşte o tăiere a datoriilor Egiptului, dar şi bani pentru proiecte de dezvoltare. Partenerii germani sunt interesați însă de situația instabilă din Egipt. Morsi se duce ca la interviu în fața unui cancelar greu de impresionat. Că întâlnirea e foarte importantă pentru președintele islamist o arată faptul că el a renunțat la deplasarea în Etiopia, la summit-ul Uniunii Africane și la deplasarea în Franța, care era programată joi.

Ca să înțelegem: Germania este al treilea partener comercial al Egiptului, sute de mii de turiști germani cheltuie bani la piramide, chiar și după revoltă și nimeni nu primește mai mulți bani pentru dezvoltare decât Egiptul. În urmă cu o lună era vorba chiar de tăierea unei datorii de 240 de milioane de euro. Planul a fost sistat însă din cauza tensiunilor interne din Egipt.

Violenţele recente din Egipt s-au soldat cu 52 de morţi, majoritatea la Port-Said şi Suez (nord-est), unde armata a fost trimisă pentru a proteja instituţiile publice şi instalaţiile strategice precum canalul Suez. Una dintre figurile principale ale Opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, a cerut miercuri o reuniune de urgenţă cu preşedintele Mohamed Morsi, pentru a încerca să rezolve criza cu care se confruntă ţara. Tensiunile sunt atât de profunde, încât ministrul egiptean al Apărării a spus recent că criza "ar putea conduce la o prăbuşire a statului".