Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Documentele secrete ale lui Barcenas” zguduie scena politică spaniolă

el-pais.jpg

”Documentele secrete ale lui Barcenas”, zguduie scena politică spaniolă

” Documentele secrete ale lui Barcenas” este titlul sub care ”El Pais” publică astăzi pagini din registrele secrete ale fostului trezorier al Partidului Popular, Luis Barcenas. Aceste foi în manuscris, în care se ţinea contabilitatea neoficială a partidului de guvernământ, reflectă efectuarea unor plăți periodice către cei mai importanţi lideri politici ai dreptei spaniole.

Din documentele fostului trezorier, care a controlat finanțele partidului timp de aproape două decenii, între 1990 și 2009, reiese că se faceau suculente plăți trimestriale către cei mai importanți membrii ai partidului din donațiile provenite de la firmele de construcții și asigurări, față de care demnitarii conservatori se revanșau prin fel de fel de favoruri politice.

Din documentele publicate în facsimil astăzi în ”El Pais” reiese că Premierul Mariano Rajoy a primit peste 25.000 de euro anual, timp de unsprezece ani, iar alți 20.000 de euro pentru a-și întreține garderoba. Printre beneficiarii acestor plăți regulate se numără cele mai importante nume ale conservatorilor spanioli: Maria Dolores de Cospedal, actualul secretar general al partidului, Ángel Acebes, fostul ministru de interne al guvernului Aznar și secretar general al partidului sau Rodrigo Rato, fostul director al Fondului Monetar Internațional și de asemenea fost viceprim-ministru în guvernele Aznar.

Dar cele mai multe plăți sunt făcute către o persoană notată cu inițialele J.M., inițiale sub care jurnaliștii spanioli afirmă că s-ar ascunde numele fostului premier Jose Maria Aznar. Dezvăluirile au declanșat un cutremur în partidul de guvernământ și au provocat cea mai importantă criză pentru Guvernul Rajoy, lăsând într-un plan secund recesiunea economică și problemele sociale cu care se confruntă Spania.

Dezvăluirile de astăzi ale cunoscutului cotidian spaniol sunt de fapt doar un nou episod, care vrea să confirme ceea ce fostul trezorier conservator comentase încă de acum două săptămâni ziariștilor de la ”El Mundo”, faptul că demnatarii populari erau plătiţi ”la negru”. De atunci s-a declanșat o adevărată isterie în cadrul guvernului Rajoy, majoritatea miniștrilor s-au perindat prin faţa camerelor de luat vederi, pentru a dezminți că ar exista o astfel de practică. Ba mai mult, premierul Mariano Rajoy a cerut realizarea unei expertize contabile a conturilor partidului, pentru a da un plus de transparență în fața acestor acuzații.

Ieri în Congresul Deputaților a avut loc o confruntare pe această temă, dezbătându-se problema corupției și a unei controversate amnistii fiscale promovată de Rajoy anul trecut. Amnistie care, conform acuzațiilor socialiste, a fost legiferată pentru a da adăpost clientelei politice a partidului de guvernământ. La adăpostul acestei legi însuși fostul trezorier, protagonistul acestui scandal, a legalizat venituri de peste 10 milioane de euro pe care îi deținea în băncile elvețiene.

Opoziția a cerut explicații cu privire la această problemă, dar dezbaterea s-a transformat într-un schimb de acuzații, deoarece nici socialiștii nu sunt ocoliți de aceste scandaloasele cazuri de corupție, care au marcat din plin epoca boom-ului imobiliar. Nici Casa Regală Spaniolă nu este străină de această problema: Iñaki Urdangarin, ginerele regelui, soțul Infantei Cristina, a fost obligat ieri să plătească o cauțiune de 8 milioane euro, într-un alt foarte mediatizat caz de corupție și evaziune fiscală.

Astăzi scena politică spaniolă pur și simplu a explodat, mulți din responsabilii partidului de guvernământ au apărut pe posturile de televiziune continuând să dea asigurări că nimic nu este adevărat. Într-o conferință de presă, ținută cu puțin timp în urmă, secretarul general al popularilor, Maria Dolores de Cospedal, a afirmat ca li s-a cerut celor acuzați să facă declarații notariale care să infirme învinuirile ce li se aduc.

Într-o altă conferinţă de presa ţinută astăzi după-amiaza, liderul opozitiei socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba, a declarat cu foarte multă gravitate că nu ne aflăm în faţa unui simplu scandal de corupție și a cerut premierului Rajoy să declare imediat, în mod public, dacă a primit sau un “bani la negru”. Liderul socialist i-a cerut lui Rajoy să clarifice situația cu maximă celeritate deoarece este pusă în joc, citez: “onoarea Guvernului Spaniei”.

De căteva săptămâni se vorbește de un așa numit “pact contra corupției”, pentru a pune la punct o strategie comună care să ducă la înăsprirea legislației penale în acest sens, dar societatea civilă privește cu rezervă această propunere deoarece, la rândul lor, și socialiștii, promotorii acestei idei, sunt implicați în numeroase scandaluri care relevă caracterul profund endemic al acestui fenomen. În Spania, conform statisticilor oficiale, economia subterană reprezintă 24% din PIB.