Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu F. Alexandru: Modificarea din raportul MCV e puţin neobişnuită, dar lăudabilă

radu-f-alexandru-modificarea-raportul-mcv-e-putin-neobisnuita-dar-laudabila.jpg

Raportul MCV a fost prezentat de Comisia Europeană miercuri, 30 ianuarie.

Vicepreşedintele PDL, Radu F. Alexandru, critică "glumiţele de un gust atât de îndoielnic" ale şefulului Senatului, Crin Antonescu, faţă de raportul MCV. Democrat-liberalul spune la RFI că Puterea actuală nu trebuie să aibă "ochelari de cal" în citirea documentului publicat miercuri de Comisia Europeană.

CE a modificat textul raportului MCV, formula "dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie" fiind înlocuită cu "în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".

Radu F. Alexandru consideră că modificarea "este pe de o parte puţin neobişnuită, pe de altă parte cât se poate de lăudabilă. Adică e o modificare tehnică, este o modificare care corectează imediat o eroare asumată (...). Faptul că s-a corectat imediat este un lucru care nu-mi creează nici un inconfort. Inconfortul mi-l creează mie şi cred că ar trebui să-l creeze oricărui cetăţean al României, nu numai clasei politice, conţinutul acestui raport".

Vicepreşedintele PDL critică reacţiile Puterii faţă de raportul MCV: "Seninătatea eu vreau să cred jucată şi nu pot să-mi imaginez reală, ca probă a unei inconştienţe, seninătatea cu care în primul rând premierul Victor Ponta şi alţi lideri ai USL au spus "nu e chiar atât de rău", până la glumiţele de un gust atât de îndoielnic ale domnului Crin Antonescu... primul comentariu, "sunt litere mici, trebuie să-mi pun ochelarii, ca să înţeleg ce spune", cu ochelari sau fără ochelari, dacă nu sunt ochelari de cal, acest raport trebuie perceput dincolo de aspectele punctuale, care sunt foarte clar şi foarte limpede exprimate, acest raport trebuie reţinut tocmai prin accentul pus pe îndeplinirea criteriilor politice".

 

Criticile din raportul MCV

 

România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, deşi unele progrese s-au făcut, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Mark Gray. El precizează că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE. Comisia cere în raportul MCV ca parlamentarii incompatibili să demisioneze.

Comisia Europeană solicită în raportul MCV ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Mark Gray. El a explicat că pe de o parte, există un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus "pe calea corectă", însă în acelaşi timp se discută şi despre un cod de conduită al parlamentarilor.

În altă ordine de idei, candidaţii la funcţiile de procuror general şi de şef al DNA trebuie să fie avizaţi de CSM, recomandă Comisia Europeană.

CE arată că România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen, mai declară purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia va face un nou raport despre progresele României în justiţie sub MCV până la sfârşitul anului, precizează Mark Gray.

CE a primit plângeri de la reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media, spune purtătorul de cuvânt.

 
Radu F. Alexandru, intervievat de Cosmin Ruscior, despre raportul MCV