Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sulfina Barbu: Autorităţile nu au proceduri pentru a redeschide şcolile!

Autorităţile nu prea au proceduri pentru a redeschide instituţiile care au fost închise din cauza ninsorilor şi viscolului din ultimele zile. O spune la RFI vicepreşedintele PDL, Sulfina Barbu. Fostul ministru al Mediului se mai întreabă de ce autobuzele RATB nu au cauciucuri de iarnă. Primarul Sorin Oprescu "pune în pericol viaţa cetăţenilor care circulă cu autobuzele", susţine ea.

Sulfina Barbu declară că autorităţile ar fi trebuit să aibă o strategie concretă pentru redeschiderea instituţiilor publice închise pe timp de viscol: "Am închis şcolile, dar nu le mai deschidem nici în Bucureşti, am închis drumurile, am închis autostrăzile, dar problema e că nu prea sunt proceduri pentru a le deschide, aici este problema autorităţilor în acest moment. Proceduri în sensul de a şti cine intervine, cum intervine, care este ordinea în care merg utilajele, instituţiile, pentru a deschide căile de acces, pentru că în democraţie ştim că trebuie să respectăm drepturile omului, un drept fundamental este libertatea de mişcare şi o libertate cetăţenească. Sigur, într-un sistem totalitar poate să spună dictatorul că închidem tot, am trăit acele vremuri negre, dar în democraţie autorităţile au datoria de a asigura drepturile, libertăţile cetăţenilor. S-au terminat fenomenele meteorologice, au trecut într-o zonă, acolo trebuie instituţiile imediat să se coordoneze şi să asigure libertatea de mişcare a cetăţenilor".

 

"Spitalele, ambulanţele, şcolile au prioritate la deszăpezire"

 

Cât despre Bucureşti, Sulfina Barbu crede că operaţiunile de deszăpezire ar fi trebuit să aibă loc într-o anumită ordine: "Trăim o realitate şi anume în Bucureşti, în Capitala României, suma pe care o are la dispoziţie Primăria pentru activităţile de deszăpezire este uriaşă, în jur de 100 de milioane de euro. La astfel de sume, ar fi trebuit ca intervenţiile să fie profesioniste, ca intervenţiile să fie într-o anumită ordine şi anume spitalele, ambulanţele, şcolile să intre în prioritatea acestor instituţii şi în planul de deszăpezire. Dar noi ce vedem, că suntem de o săptămână îngropaţi şi cred că primarul general şi nici primarii de sector de altfel sunt convinsă că nu au mers pe străzile lăturalnice din Bucureşti, pentru a vedea cum se circulă sau mai bine zis cum nu se circulă".

Vicepreşedintele PDL se întreabă de ce RATB-ul nu are cauciucuri de iarnă: "Orice persoană fizică sau juridică ce nu are cauciucuri de iarnă la autovehicul este amendat. Să ne explice primarul general de ce RATB-ul nu are cauciucuri de iarnă la nici un autobuz care este în circulaţie. Voit pune în pericol viaţa cetăţenilor care circulă cu autobuzele (...). Nu este datoria primarului general să respecte legea? RATB-ul, sigur, poate să circule bine, dar nu ar fi circulat mai bine, dacă aveau cauciucuri de iarnă autobuzele? Noi considerăm că da. Plus siguranţa călătorilor în trafic ar fi fost mai mare".

 
Sulfina Barbu, intervievată de Cosmin Ruscior, despre deszăpeziri