Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: Lupta politică se intensifică

morsi-mohamed-sursa-australian.jpg

Președintele Egiptului, Mohamed Morsi

Opoziţia egipteană cere judecarea președintelui Mohamed Morsi şi îndepărtarea regimului islamist de la putere, pe care îl consideră vinovat de moartea a aproximativ 60 de manifestanți în ultimele două săptămâni. Oamenii au fost uciși în urma ciocnirilor dintre forțele de ordine și demonstranții care cer plecarea de la putere a șefului statului. Opoziția a lansat totodată un nou apel la organizarea de noi manifestaţii împotriva regimului islamist.

Opoziţia egipteană a anunţat sâmbătă că se asociază apelurilor privind îndepărtarea regimului de la putere şi a cerut ca preşedintele islamist Mohamed Morsi să fie judecat pentru "crime" comise în cursul manifestaţiilor reprimate de către poliţie, relatează AFP.

Frontul Salvării Naţionale (FSN) a anunţat, într-un comunicat, că "se raliază întru totul apelurilor poporului egiptean şi forţelor sale vizând o îndepărtare a regimului tiranic şi (sfârşitul) hegemoniei (mişcării islamiste) Fraţii Musulmani", din care provine Morsi.

Frontul, principala coaliţie a opoziţiei, s-a reunit după o noapte de violenţe la Cairo, unde confruntări între poliţişti şi manifestanţi, în faţa palatului prezidenţial, s-au soldat cu un mort şi zeci de răniţi.

FSN îndeamnă, de asemenea, la organizarea unor noi manifestaţii pentru "apărarea demnităţii" egiptenilor, fără să precizeze o dată în acest sens.

Coaliţia a reclamat totodată o anchetă "independentă pentru crime" comise de către forţele de ordine, "cu scopul de a-i da în judecată pe toţi cei care sunt vinovaţi de (comiterea) acestora, începând cu preşedintele Republicii şi ministrul de Interne" Mohamed Ibrahim.

Violenţele de vineri s-au produs în pofida unui angajament al puterii şi opozanţilor de a preveni astfel de evenimente şi a favoriza un dialog, un angajament asumat printr-un document semnat sub egida Al-Azhar, o prestigioasă instituţie a islamului sunnit

FSN a exclus faptul că s-ar putea "discuta despre problema dialogului (...) înainte ca baia de sânge să înceteze, ca cei vinovaţi (de această baie de sânge) să dea socoteală şi ca revendicările să fie satisfăcute".

Coaliţia denunţă de mai multe luni o acaparare a puterii de către Morsi, primul preşedinte islamist şi civil al Egiptului, ales în iunie 2012, şi de către mişcarea islamistă Fraţii Musulmani. FSN promovează o ieşire din criză prin intermediul formării unui "Guvern de salvare naţională".