
Politică
Diferend Bucureşti-Londra pe tema migraţiei românilor în Marea Britanie
diferend-bucuresti-londra-tema-migratiei-romanilor-marea-britanie.jpg

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Divergenţele au devenit publice după întâlnirea miniştrilor de Externe ai celor două ţări şi după convocarea ambasadorului britabnic la Bucureşti de către ministrul delegat pentru diaspora română.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat la Observer că planurile britanice au cauzat o "serioasă preocupare", dar că omologul său, William Hague, i-a dat asigurări că orice măsură va respecta legislaţia europeană.
Aceeaşi problemă a fost discutată şi la Bucureşti între ministrul Diasporei, Cristian David şi ambasadorul Martin Harris.
"Trebuie să fii conştient că dacă vrei să-i ţii pe unii oameni afară în cadrul unei campanii publice, atunci îi faci pe alţii care sunt deja acolo şi integraţi să se simtă stingheri. M-am exprimat diplomatic", este citat ministrul român de Observer, un ziar cu orientare de centru-stânga.
La rândul său, ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, declară că românii şi bulgarii au fost prinşi la mijloc într-un joc de care ei nu aparţin.
Intenţiile Guvernului britanic
Discuţiile la nivel înalt româno-britanic survin la doar câteva zile după ce la Londra au fost făcute publice intenţiile Guvernului britanic de a examina posibilităţile de prelungire a restricţiilor impuse cetăţenilor români şi bulgari după data de 31 decembrie 2013, data expirării lor, după perioada maximă admisă de şapte ani, după data aderării la Uniunea Europeană.
O parte a presei britanice, mai ales cea de dreapta, a invocat pericolul "invaziei" românilor şi bulgarilor la începutul anului viitor, ceea ce ar pune sub presiune serviciile sociale, de sănătate şi piaţa locativă.
Observer relatează de altfel că la întâlnirile româno-britanice a fost menţionată posibilitatea limitării accesului cetăţenilor români şi după 1 ianuarie 2014 la serviciul naţional de sănătate (NHS).
Autorităţile de la Bucureşti au subliniat că numai circa o sută de mii din cele trei milioane de români aflaţi peste hotare au venit în Marea Britanie.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că nu înţelege pe ce se bazează temerile britanicilor şi dă exemplul pozitiv al lucrătorilor români care au constituit o importantă parte a forţei de muncă pe şantierul complexului olimpic de la Londra.
Reacţia lui Titus Corlăţean
La rândul său, Titus Corlăţean declară că majoritatea românilor din Regatul Unit sunt oameni cinstiţi, care muncesc din greu şi contribuie prin taxele lor la finanţarea serviciilor sociale şi de sănătate.
Problema pe care o au însă oficialităţile române şi românii în general este că destui parlamentari şi autorităţi locale din Marea Britanie trebuie să facă faţă nemulţumirii unei părţi a electoratului aflat într-o situaţie socială dificilă într-o perioadă de stagnare economică. Iar noii veniţi din centrul şi estul Europei constituie adeseori un ţap ispăşitor ideal pentru politicieni, chiar dacă argumentele economice şi sociale în favoarea limitării migraţiei nu sunt întotdeauna foarte solide.