Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europarlamentarii USL cer încetarea MCV

europarlamentarii-usl-cer-incetarea-mcv.jpg

Europarlamentarul liberal, Cristian Buşoi

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) trebuie să înceteze cât mai curând. O spune la RFI europarlamentarul liberal, Cristian Buşoi. El a cerut acest lucru în plenul Parlamentului de la Strasbourg, alături de colega sa de partid, Ramona Mănescu şi social-democrata Corina Creţu.

Demersul privind încetarea MCV există deocamdată la nivel verbal, nu şi oficial, precizează Cristian Buşoi. El spune că o acţiune oficială în acest sens ar trebui făcută de către Guvernul român: "Demersul oficial va trebui făcut în primul rând de Guvernul României, dar aici e o chestiune care ţine de decizia şi de logica guvernamentală. Eu acţionez individual, ca membru al Parlamentului European, ca reprezentant al cetăţenilor din România. Sigur, folosesc toate pârghiile pe care le am la dispoziţie".

În opinia lui Cristian Buşoi, "raportul de ţară devine un prilej pentru ca anumite chestiuni foarte subiective, dictate de interese din România să fie motive pentru a amâna pe termen nedeterminat închiderea acestui Mecanism".

De partea sa, Ramona Mănescu a cerut în sesiunea plenară a PE de la Strasbourg, încetarea MCV pentru România. "Având în vedere reglementarea ambiguă a MCV, influenţa politică, dar şi faptul că durata stabilită iniţial de trei ani de la momentul aderării a expirat, solicit Comisiei Europene să încheie procedura monitorizării României prin MCV", a declarat Mănescu, în secţiunea alocată discursurilor de un minut, de la finalul sesiunii plenare de luni seară.

La rândul său, Corina Creţu a spus că MCV "este profund nedrept la adresa României şi Bulgariei, iar acest dezavantaj trebuie să înceteze, fie prin instituirea unui instrument valabil pentru toate ţările membre, fie prin desfiinţarea MCV".

Raportul MCV de acum câteva zile, document critic la adresa României, a provocat reacţii negative în sânul Puterii de la Bucureşti.

 
Cristian Buşoi, intervievat de Cosmin Ruscior, despre MCV