Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Maraton parlamentar pentru buget

maraton-parlamentar-buget.jpg

Bugetul pe 2013, dezbătut de plenul Parlamentului.

Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectului legii bugetului de stat pe 2013 a început marţi dimineaţă. La discuţii sunt prezenţi 462 de deputaţi şi senatori din totalul de 587. Premierul Victor Ponta a anunţat câteva dintre liniile bugetului. Printre acestea, păstrarea cotei unice de impozitare, deşi nu de mult tot prim-ministrul, alături de PSD, vorbea de un sistem diferenţiat de impozitare.

E vorba de o decizie luată la nivel politic şi care ar trebui să îi asigure pe oamenii de afaceri că există stabilitate şi continuitate. "Pentru cota unică de 16%, nu am ascuns niciodată şi nu voi ascunde nici în continuare faptul că fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă înţelegerea politică pe care s-a bazat formarea USL şi promisiunea fermă făcută de noi în campania electorală privind păstrarea cotei unice se reliefează în acest buget. Am menţinut cota unică şi o vom menţine în continuare", a spus Victor Ponta. Acest lucru se bucură şi de susţinearea creditorilor României, a subliniat premierul.

Ţinând cont de toate acestea, mai spune prim-ministrul, eventualele amendamente nu pot fi acceptate decât dacă există o bază pentru ele. Asta înseamnă, dacă traducem, că parlamentarul care face un amendament trebuie să arate şi de unde ar veni fondurile necesare pentru o iniţiativă sau alta.

 

O nouă filosofie

 

Premierul a declarat că acest buget este bazat pe o nouă filosofie. În esenţă, bugetul arată cum se strâng şi cum sunt folosiţi banii publici. Care e filosofia de care vorbeşte Victor Ponta? Vorbim de investiţii care să producă efecte în comunitatea în care au fost cheltuiţi banii respectivi, spune el. Schimbarea de filosofie e de fapt o altă abordare politică, dă de înţeles Victor Ponta. Alta decât cea a guvernelor Boc şi Ungureanu, precizează premierul.

În chestiunea cheltuirii banilor, prim-ministrul a vorbit despre reîntregirea salariilor în domeniul bugetar, dar şi despre recuperarea pierderilor financiare suferite de pensionari. Reîntregirea de care vorbim e o promisiune electorală care trebuie îndeplinită, a amintit Victor Ponta. E vorba nu numai de banii pentru funcţionarii publici, ci şi pentru profesori, medici, angajaţi ai Ministerului de Interne.

 

Procedura parlamentară

 

Senatorii şi deputaţii dezbat pe articole bugetul de stat, ei urmând să discute bugetele propuse pentru un număr de 52 de ordonatori de credite-ministere, agenţii, autorităţi şi consilii.

În total, la proiectul propus de către Guvern au fost depuse 13.450 de amendamente. După adoptarea bugetului de stat, parlamentarii trebuie să adopte proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la care au fost depuse 38 de amendamente.