Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev: Activistul răpit şi torturat, pus în arest la domiciliu

ucraina_-_manifestatie_kiev_sursa_reuters.jpg

Protest la Kiev (Sursa: Reuters)

Activistul opoziţiei ucrainene, răpit şi torturat timp de peste o săptămână, este suspectat de "organizarea unor tulburări în masă". Ministerul ucrainean de Interne a anunţat, vineri, că Dmitro Bulatov va fi plasat în arest la domiciliu. Acesta a fost abandonat, joi, într-o pădure de la periferia Kievului, după ce a fost reţinut într-un loc necunoscut şi torturat timp de peste o săptămână. El este unul dintre cei mai vocali critici ai Puterii de la Kiev, contestată în stradă, de aproape 3 luni, de zeci de mii de oameni. Update: Opoziţia vorbeşte despre o intervenţie iminentă a armatei împotriva protestatarilor.

La nici o zi după ce a fost descoperit, mai mult mort decât viu, la marginea Kievului, Dmitro Bulatov, în prezent internat în spital, a aflat că este acuzat de autorităţi de "organizarea unor tulburări în masă".

La spitalul unde se află activistul ucrainean au sosit poliţişti care, potrivit Ministerului de Interne, au rolul de a-l proteja pe Bulatov. Ministerul ucrainean a precizat că Bulatov nu a putut fi interogat, vineri, de poliţie, din cauza stării sale de sănătate.

Între timp, unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, a denunţat un "act de intimidare" la adresa opozanţilor celor mai activi faţă de regim.

De asemenea, Washingtonul şi-a exprimat "dezamăgirea", în legătură cu informaţiile privind sechestrarea şi torturarea lui Bulatov.

În stradă, protestele continuă, iar preşedintele Ucrainei dă semne de cedare în faţa presiunilor. Vineri, Viktor Ianukovici a promulgat legea care prevede anularea acuzaţiilor ce li se aduc manifestanţilor arestaţi şi a anulat legile promulgate în urmă cu două săptămâni ce urmăreau reprimarea protestelor.

Stare de urgenţă în Ucraina?

Administraţia Viktor Ianukovici intenţionează să instaureze starea de urgenţă pentru a implementa măsuri speciale în scopul reprimării manifestaţiilor, acuză partidul fostului premier Iulia Timoşenko, citat de AFP şi Mediafax.

"Ancheta Serviciului ucrainean de securitate (SBU) privind presupusa tentativă ilegală de preluare a puterii este un element dintr-un scenariu de forţă pentru instaurarea stării de urgenţă", a declarat Grigori Nemiria, un lider al partidului Batkivşcina.

"Comunicatul armatei, prin care i se cereau preşedintelui Viktor Ianukovici măsuri de urgenţă, este un alt element al acestui scenariu", adaugă Nemiria, deputat şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru Integrare Europeană.

În plus, Opoziţia din Ucraina a avertizat, sâmbătă, ţările europene că o intervenţie a armatei împotriva manifestanţilor este "foarte probabilă". Armata ucraineană l-a îndemnat vineri pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte "măsuri de urgenţă" pentru "stabilizarea" situaţiei din ţară, în contextul protestelor masive ale opoziţiei proeuropene.