Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu: STS nu este vinovat în cazul accidentului aviatic

basescu_serios_si_grav.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Acţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni nu s-a derulat conform normelor în vigoare. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu şi a fost făcută, duminică seară, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, unde au fost analizate acţiunile instituţiilor statului în tragedia soldată cu doi morţi.

Şeful statului a subliniat, însă, că vina pentru gestionarea proastă a situaţiei de criză nu aparţine Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Anterior, premierul Victor Ponta ceruse demisia şefului STS, Marcel Opriş.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

Preşedintele a mai spus că în CSAT s-a prezentat legea după care funcţionează STS şi protocoalele, a fost prezentat şi punctul de vedere al SRI, care a confirmat faptul că STS nu are capabilităţi mai mari decât să arate perimetrul în care ar putea fi detectată o aeronavă, dacă se merge pe identificarea telefoanelor mobile.

Şeful statului a menţionat că, în ceea ce îl priveşte pe Marcel Opriş, acesta "nu este om politic".

"Nu îl poţi trata, nici pe el, nici pe Coldea, nici pe Predoiu, de la SIE, ca pe oameni politici care pot fi schimbaţi ca să dea bine. Sunt oameni care au făcut o carieră militară şi nu îmi pot permite să îmi bat joc de ei, de dragul politicului, cum nu am făcut de-a lungul acestor ani de când sunt preşedinte", a spus Traian Băsescu, conform Mediafax.

Potrivit şefului statului, toate capabilităţile STS sunt legate strict de "determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul şi nicidecum punctul", arătând că erau alte instituţii care au furnizat informaţie şi, dacă ar fi fost puse la un loc, într-un comandament, cu certitudine foarte repede s-ar fi găsit locul în care avionul era prăbuşit.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor", apreciind că a atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru.

"Dacă de dragul de a arăta populaţiei că facem ceva, deteriorăm un sistem care ar fi funcţionat dacă se respecta legea, nu vom culegem decât rezultate negative", a arătat şeful statului, precizând că ceea ce trebuie să făcut în viitorul imediat este să repsectarea legislaţiei, astfel, instituţiile statului fiind capabile să acţioneze cu sufiecientă promptitudine.

Şedinţa CSAT în care s-a discutat despre accidentul aviatic din Apuseni care a început, duminică, la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, şi s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert.