Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza umanitară din Siria, pe masa ONU

criza_umanitara_din_siria_la_onu.jpg

Ajutoare pentru refugiaţii sirieni din Turcia (Foto: Reuters/Khattab Abdulaa)

După întreruperea negocierilor de la Geneva în dosarul sirian, occidentalii ar dori să mărească presiunea asupra regimului de la Damasc, ca să obţină două lucruri concrete: un acces umanitar mai bun la populaţiile deplasate sau refugiate şi un ritm mai alert în distrugerea arsenalului chimic.

Criza umanitară din Siria devine subiect de rezoluţie ONU. Un proiect de text în acest sens al Consiliului de Securitate este în pregătire, pentru a cere regimului sirian un acces umanitar mai liber la cele trei milioane de civili blocaţi la Homs, precum şi în alte oraşe asediate, afirmă diplomaţi occidentali, citaţi de agenţiile de presă.

Ţările arabe, Australia şi Luxembourg au redactat deja fiecare proiecte de rezoluţie, care pot fi reunite într-unul singur, pentru a fi supus votului. O decizie definitivă va fi luată însă de-abia după reuniunea de luni de la Roma, consacrată crizei umanitare siriene.

Pe de altă parte, occidentalii şi arabii speră ca Moscova, principalul aliat al Damascului, să reuşească să-l convingă pe Bashar al-Assad să deschidă de bună voie culoare umanitare spre Homs.

Programul de distrugere a armelor chimice siriene este un mijloc suplimentar de presiune asupra liderului de la Damasc. Acesta s-a angajat să-şi elimine stocul chimic până la finele lunii iunie, în caz contrar riscând sancţiuni, chiar şi recursul la forţă, după cum a reamintit vineri secretarul de Stat american, John Kerry. Or până acum, doar 5% din agenţii chimici cei mai periculoşi au părăsit Siria, spune Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cea care supervizează operaţiunile. În aceste condiţii, se va cere o "accelerare a ritmului" evacuărilor. Problema este însă că Assad "trage de timp", cum spune un diplomat occidental. Motivul e simplu: el utilizează armele chimice ca mijloc de presiune asupra negocierilor de la Geneva, vrea să le reamintească interlocutorilor săi că nu-i place să i se forţeze mâna.