Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor, despre scandalul steagului secuiesc: O temă falsă! Trebuie să respectăm simbolurile reciproc

kelemen-hunor-scandalul-steagului-secuiesc-o-tema-falsa-trebuie-sa-respectam-simbolurile-reciproc.jpg

Steagul secuiesc, nou motiv de dispută între români şi maghiari, în Ţinutul Secuiesc.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune la RFI că prezenţa steagului secuiesc pe clădirile administraţiei locale din Covasna şi Harghita nu ar trebui să deranjeze. E vorba de un simbol vechi de sute de ani al unei comunităţi regionale, simbol ce trebuie respectat, afirmă el. "Nu din cauza steagului secuiesc a crescut corupţia sau nu avem autostrăzi!", declară liderul formaţiunii maghiare. ACTUALIZARE: Premierul Victor Ponta a cerut miercuri ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii.

Kelemen Hunor spune că steagul secuiesc nu are de ce să deranjeze: "Aici vorbim despre un simbol comunitar, care nu cred că deranjează alte comunităţi, aşa cum există, sper, foarte multe comunităţi locale sau regionale sau judeţene, steaguri care au fost aprobate, care sunt folosite. Sunt simbolurile comunităţilor locale, comunităţilor regionale şi în nici un caz nu sunt şi nu vin în contradicţie cu interesele generale ale României şi cu interesele românilor".

Liderul UDMR face apel la respectarea reciprocă a simbolurilor: "Acest lucru ar trebui să-l înţelegem, să respectăm simbolurile în mod reciproc. Ăsta este steagul secuiesc, acest lucru se întâmplă de aproape 20 de ani în secuime şi nu cred că România din cauza asta a pierdut ceva, nu a reuşit să absoarbă fondurile europene sau corupţia a crescut şi nu avem autostrăzi, nu din cauza steagului secuiesc s-a întâmplat acest lucru. Nu trebuie să căutăm teme false!".

"Când vorbim de clădiri guvernamentale vorbim de Prefectură, vorbim eventual de Poliţie, dar nu vorbim de primării, pentru că astea sunt clădiri ale autorităţilor locale. Eu cred că pe clădirile autorităţilor locale nu ar trebui să fie nici o problemă să pui un simbol al comunităţii locale, vorbesc de steagul secuiesc, care nu va rezolva problema dezvoltării, nu va rezolva problema zilei de mâine nici pentru secui, nici pentru români. Este o stare de confort, dacă vreţi şi un respect faţă de aceste simboluri, care indiferent ce spun unii sau alţii, au existat, există de câteva sute de ani şi vor exista şi în continuare şi dacă vor cei de la Bucureşti şi dacă nu vor prefecţii din Harghita", conchide Kelemen Hunor.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor. Titus Corlăţean i-a spus premierului că a dat deja dispoziţie structurilor ministerului să emită o reacţie în acest sens. Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat marţi că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.