Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul UE în varianta Rompuy: miliarde de euro pentru tinerii şomeri

bugetul-ue-varianta-rompuy-miliarde-euro-tinerii-someri.jpg

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy (Foto: Reuters)

Cu o zi înainte de începerea summit-ului european pentru buget, preşedintele Consiliului European îi îndeamnă pe şefii de stat şi de guvern să nu se piardă în detalii şi să nu uite imaginea de ansamblu. Herman van Rompuy consideră că o parte din viitorul buget al Uniunii trebuie alocată pentru a rezolva problema şomajului în rândul tinerilor. Este cea mai urgentă problemă a Europei, consideră preşedintele Consiliului.

Viitorul buget multianual pentru care se vor duce negocieri dure la Bruxelles joi şi vineri trebuie să fie un motor pentru creştere economică şi creare de locuri de muncă, în special pentru tineri, spune Herman van Rompuy. În unele state europene, şomajul în rândul tinerilor atinge chiar şi 30%. Din acest motiv, preşedintele Consiliului European va prezenta joi o nouă propunere de buget pentru perioada 2014-2020.

Bugetul în varianta Rompuy ar cuprinde şi un proiect de mai multe miliarde de euro pentru a combate şomajul în rândul tinerilor. Cum se vor împărţi, în cazul în care propunerea e acceptată? "Aceşti bani vor fi îndreptaţi spre cele mai lovite regiuni, pentru a readuce tinerii înapoi în câmpul muncii", explică Herman Van Rompuy.

Pentru a produce creştere economică şi locuri de muncă, e nevoie însă şi ca prin acest buget multianual să se aloce mai mulţi bani pentru cercetare, inovaţie şi educaţie. Trebuie de asemenea, "maximizat potenţialul politicilor europene de a crea locuri de muncă, de la politica agricolă şi până la fondurile de coeziune", mai spune Herman van Rompuy. Este o poziţie aproape identică cu cea adoptată marţi de preşedintele francez, François Hollande, care a explicat că Parisul va spune "nu" diminuării bugetului pentru agricultură sau coeziune. Sunt însă exact capitolele unde Marea Britanie vrea reduceri consistente.

Pentru a calma Londra, şeful Consiliului a declarat că bugetul european pentru 2014-2020 trebuie să reflecte şi eforturile statelor de a face economii. Din acest motiv, pentru prima dată, va exista o reducere în termeni reali a banilor alocaţi pentru următorul interval de şapte ani, a mai explicat Rompuy, fără a preciza la ce capitole exact s-ar reduce sumele alocate. Adoptarea bugetului multianual a fost deja întârziată cu peste două luni, întrucât de la ultimul summit (noiembrie) şefii de stat şi de guvern au plecat fără a fi ajuns la un acord.