Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza din Tunisia: Premierul anunţă un Guvern tehnocrat

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Tunisia va forma un Guvern de tehnocraţi. Anunţul a fost făcut de premierul ţării, care a promis că va conduce temporar un Cabinet cu miniştri apolitici şi atribuţii limitate, până la organizarea de noi alegeri.

Măsura vine după ce un lider al Opoziţiei locale a fost asasinat şi după un val de proteste violente ce riscă să destabilizeze şi mai mult ţara. Uciderea lui Chokri Belaid a fost primul asasinat politic de la revolta împotriva regimului ben Ali în primăvara lui 2011. Anunţul premierului nu a fost însoţit însă şi de un calendar al acestui proces, aşa că nu se ştie deocamdată când va avea loc remanierea apolitică a Tunisiei.

Şeful Cabinetului mizează de altfel pe faptul că va rămâne în funcţie. Contextul mai larg este acela al unor divergenţe profunde între coaliţia laică de stânga şi islamiştii tunisieni, care nu reuşesc de luni de zile să găsească o soluţie de distribuţie a mandatelor în Guvern. Ambele forţe politice se bat pe portofoliile independenţilor.

Problema este că noi alegeri nu pot fi organizate înainte de adoptarea noii Constituţii. Redactarea legii fundamentale este în impas de la ultimele alegeri parlamentare, din cauza lipsei de compromis politic.