
Politică
Bugetul multianual al UE ar putea să scadă în premieră
bugetul-multianual-al-ue-ar-putea-sa-scada-premiera.jpg

Pentru prima dată, un buget european multianual ar urma să scadă faţă de cel precedent. De această dată, negocierile dintrei cei 27 vor începe de la o propunere de buget considerabil mai mic, ce va fi pusă joi pe masa liderilor de şeful Consiliului European, Herman van Rompuy.
Concret, schiţa bugetară a lui Rompuy este de 960 de miliarde în ceea ce priveşte aşa-numitele angajamentele de plată, dar de 900 de miliarde pentru plăţi sau cheltuieli efective. În acest fel, faţă de propunerea precedentă, cea din noiembrie, tăierea este de 13 miliarde de euro la angajamente, iar reducerea la plăţile efective din bani europeni pentru şapte ani ar fi de 43 de miliarde de euro, relatează AFP şi Reuters. E vorba de bani pentru perioada 2014-2020, deci o cură de austeritate la nivel european, care să se prelungească până la sfârşitul deceniului.
De unde să fie tăiaţi banii?
Noua propunere corespunde cu solicitările statelor care au avut cele mai dure poziţii: Marea Britanie şi Germania. Dacă tăierile vor fi însă prea mari, e posibil ca bugetul să nu treacă de Parlamentul European.
Problema de acum înainte va fi de unde să fie tăiaţi aceşti bani: Londra şi-ar dori să fie reduse bugetele pentru agricultură şi fonduri de coeziune, dar şi cheltuielile cu aparatul birocratic european. Franţa vrea să păstreze însă intact bugetul pentru coeziune şi mai ales cel pentru agricultură, având în vedere că este cel mai mare beneficiar la acest capitol.
Va fi de discutat şi iniţiativa prezentată marţi de preşedintele Consiliului European, de a aloca mai multe miliarde de euro pentru a combate şomajul în rândul tinerilor din zone defavorizate ale Europei.
"Alianţa de convenienţă"
Partida este departe de a fi jucată, însă lovitura decisivă poate fi dată de această dată de "alianţa de convenienţă" dintre cancelarul german şi premierul britanic. Ambii îşi doresc ca viitorul buget să reflecte economiile făcute la nivel naţional. "Berlinul şi Londra sunt doar la câteva miliarde de euro distanţă de o înţelegere", a dezvăluit pentru Le Figaro un diplomat care a participat la discuţii. În acest fel, însă, cancelarul german se îndepărtează de poziţia apărată de liderul Hexagonului, François Hollande.
Evident, păstrarea unui buget generos, dorită de Paris, este sprijinită de statele beneficiare nete, precum Grecia, Portugalia, Ungaria sau Polonia. Dar şi de România. Bucureştiul va insista ca reducerile suplimentare cerute de unele state faţă de propunerea de la summit-ul din noiembrie să nu fie de la bugetul pentru agricultură sau de la fondurile de coeziune. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, înainte de plecarea spre Bruxelles, unde reprezintă România la summit-ul european pentru buget. Şeful statului a mai explicat că îşi va baza pledoaria pornind de la poziţiile luate anterior de reprezentanţii Guvernului la consiliile de la Bruxelles.