Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Buget UE: Pauză în negocieri la Bruxelles

buget-ue-pauza-negocieri-bruxelles.jpg

François Hollande şi Angela Merkel (Foto: Reuters)

Liderii europeni au oprit temporar lucrările la Bruxelles, după 15 ore de concilieri şi reuniuni, în vederea negocierii asupra bugetului UE 2014-2020, prevăzute să fie cea mai dură din istoria comunitară. Summit-ul UE a început cu peste cinci ore şi jumătate întârziere, din cauza poziţiilor de ultim minut ale Franţei şi Marii Britanii, fiecare cu aliaţii lor.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Liderii UE s-au despărţit cu puţin timp în urmă, dar se întorc la masa negocierilor. Unii optimişti spun că un compromis se prefigurează chiar vineri dimineaţă.

Se încerca încă de joi seară crearea unui front comun atât de partea celor care doresc mai departe un buget robust (Franţa, Spania, Italia, Grecia), cât şi de partea celor care vor reduceri în cheltuieli (Marea Britanie, Germania, Suedia, Danemarca).

În premieră absolută, preşedintele Parlamentului European a fost admis la o parte dintre aceste consultări şi asta fiindcă acum, pentru prima dată, eurodeputaţii trebuie să aprobe orice compromis al liderilor UE asura bugetului.

Se spunea de asemenea joi seară şi în cursul nopţii că cifrele propuse de preşedintele UE, Herman Van Rompuy, ar trebui modificate, întrucât erau respinse de ambele tabere.

Cele 960 de miliarde de euro în angajamente de plată propuse de Van Rompuy au rămas până la urmă de actualitate. S-ar modifica doar suma plăţilor efective, care ar scădea de la 929 de miliarde iniţial propuse la 908 miliarde.

Cele 960 de miliarde echivalează cu o reducere cu 15 miliarde de euro a sumei iniţial dezbătute în 23 noiembrie 2012, când un acord n-a fost posibil şi de fapt este o reducere cu 95 de miliarde, faţă de propunerea de bază a Comisiei Europene.

Van Rompuy a imaginat ca reducerile să se facă în detrimentul programelor de infrastructură şi în detrimentul programelor de observaţie spaţială. Ar avea de suferit sumele alocate ţărilor candidate la aderare, ca şi salariile funcţionarilor europeni.

Deja vizate odată de reducerile bugetare, agricultura şi coeziunea ar trebui să nu mai aibă de suferit din nou.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre bugetul UE